Папа Франциск призова за "всеобща мобилизация" за възстановяване на катедралата "Нотр Дам"

Снимка: Архив

Папа Франциск призова днес за "мобилизация на всички", за да може опустошената от пожар парижка катедрала "Нотр Дам" да стане отново "архитектурното бижу на колективната памет", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Като поздравявам пожарникарите за смелостта и работата им за ограничаване на огъня, изразявам желание катедралата "Нотр Дам" да стане отново - благодарение на работата по възстановяването й и на всеобща мобилизация - тази красива скъпоценност в сърцето на града, знак за вярата на тези, които са я построили, църквата майка на вашата епархия, архитектурно и духовно наследство на Париж, Франция и човечеството", написа папата в телеграма, адресирана до архиепископа на Париж монсеньор Мишел Опети.

В посланието си папата казва, че споделя "скръбта" на вярващите и на "всички французи" и ги уверява в своята "духовната близост" и в това, че ще се моли за тях.

"Това бедствие повреди сериозно тази историческа сграда. Но си давам сметка, че то засегна и един национален символ, скъп на сърцето на парижани и на французите, които са с различни религиозни вярвания", пише в посланието.

Запитан каква помощ може да даде Светият престол за възстановяването, кардинал Джанфранко Равази, който е де факто министър на културата на Ватикана, обясни, че това ще бъде главно "техническа помощ".

"Нотр Дам" е собственост на френската държава, която ще покрие част от разходите. Но Ватиканът ще предостави експертната помощ на специалисти от музеите си за реставрацията на религиозните творби, обеща кардиналът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа