Папа Франциск разреши опрощаването на аборти от всички свещеници

Всички свещеници ще имат правото да прощават за извършен аборт, заяви папа Франциск, предава АФП.

Това беше временна мярка, въведена във връзка с юбилейната годината на Ватикана, но сега след решението на лидера на Римокатолическата църква, тя ще остане за постоянно.

„Отсега нататък разрешавам на всички свещеници, по силата на тяхната служба, способността да опрощават тези, които са извършили греха на направения аборт“, написа той в писмо, слагащо официално край на юбилейната година на милосърдието, която приключи в неделя, на 20 ноември.

Въпреки това 79-годишният папа заяви, че трябва да „заяви колкото се може по-категорично, че абортът е смъртен грях, тъй като слага край на невинен живот“.

Папата каза също, че ще направи опрощаването на аборта постоянно, тъй като независимо от края на свещения за католиците период, милостта сама по себе си не приключва и т. нар. грешници трябва да получат шанс за разкаяние.

„Мога и трябва да заявя, че няма грях, който Божията милост да не може да достигне и премахне, стига да има покаяно сърце, търсещо помирение с Отеца“, написа още той в писмото. „Нека в този смисъл всеки свещеник да бъде водител, подкрепа и утеха за разкаялите се в пътуването им към това специално помирение“, допълни той.

Коментари

Задължително поле