Париж вещае кръв за сделка с Лондон

Льо Дриан очаква да се вземат предвид общите интереси, които имат Великобритания и ЕС в областта на сигурността.

Риболовът ще е сериозен препъни-камък

Британците готови да си тръгнат веднага

Преговорите за бъдещите отношения след Брекзит между Великобритания и Европейския съюз, които трябва да започнат по същество идните седмици, ще бъдат много напрегнати и несъмнено ще се стигне до взаимно „изтърбушване”. Това мнение изказа министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан, по време на пресконференция в рамките на завършилата в неделя Мюнхенска конференция по сигурността.

„Това обаче е част от преговорния процес, където всеки защитава своите интереси”, подчерта още френският дипломат. Той изрази надежда преговорите да се проведат по възможно най-бързия начин, „въпреки че има множество области и спорни теми, които ще трябва да се обхванат”. В качеството си на бивш председател на регионалното събрание на френския департамент Бретан, Льо Дриан подчерта че очаква уреждането на бъдещите отношения в областта на риболова да е сред най-напрегнатите теми на бъдещите разговори.

Същевременно първият дипломат на Франция изрази надежда, че в преговорите ще се вземат предвид общите интереси, които имат Обединеното кралство и Европейския съюз в областта на сигурността.

Часове по-късно в понеделник, телевизия „Скай Нюз” цитира изявление на британския главен преговарящ Дейвид Фрост, че делегацията на Лондон ще се оттегли от масата за преговори при всяко „нелепо и неоправдано” искане, което ЕС изложи. Фрост проведе първо заседание на 40-членната си делегация миналата седмица, преди да ги поведе към Брюксел тази за първо „опипване на почвата” с европейските им партньори.

Коментари

Задължително поле