Париж и Берлин предлагат създаване на европейски център за борба с радикализацията

Джихадист от “Ислямска държава” в пропагандно видео, използвано за вербовка.

Париж и Берлин ще предложат създаването на европейски център за борба с радикализацията, съобщиха на съвместна пресконференция в Париж френският вътрешен министър Бруно льо Ру и германският му колега Томас де Мезиер, предаде АФП.

"Решихме да предложим на европейските институции конкретна работа по борба с радикализацията и предотвратяването й. Ще поемем заедно инициативата да предложим създаването на европейски център за обмяна на практики по този въпрос, който засяга цяла Европа", обяви Льо Ру.

"Вече направихме много в областта на наказателната отговорност, но тя никога няма да може да бъде единственият отговор в областта на борбата с тероризма", добави Де Мезиер.

"Центърът, който искаме да създадем, няма за цел да замени националните модели, а да обедини различни дейности в областта, например като оценява дейностите на Ислямска държава, като развива нашата версия, за да достигнем до младежите, изкушени от радикализация", обясни германският вътрешен министър.

"В центъра ще има хора с практически опит в контратероризма, учени, може би и хора, отказали се да бъдат терористи, които са променили позициите си. Ще видим", добави той.

Коментари

Задължително поле