Париж призна София за зелен град

Много дебати се развиха на тема „презастрояване“, но такъв термин няма, каза експертът

Градът трябва да се развива чрез подробни устройствени планове

Дори колегите от Париж казаха, че София е прекрасен зелен град. Но той трябва да се развива и единственият възможен начин за това са подробните устройствени планове. Те са влезли в сила договори между собствениците, които вече живеят в кварталите, и тези, на които им е възстановена земя. Това заяви главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на бизнес форума “Шумът на парите”. Преди три дни той разговаря със зам.-шефа на общинската дирекция по градско планиране на Париж Ерик Жан-Батист и други свои колеги от френската столица и вчера разказа за техните впечатления.

По време на бизнес форума, който продължава и днес, главният архитект коментира и темата за презастрояването.

“Много дебати се развиха по този въпрос. Важно е да знаем, че термин “презастрояване” няма. Живеем в град, който е достатъчно зелен”, каза Здравков и даде още разяснения за подробните устройствени планове (ПУП):

“Трябва да се възприеме, че влезлият в сила ПУП е документ, който не бива да бъде променян. А не както се прави сега в район “Младост”, където влязъл през 2009 г. план с 12 тежки обществени обсъждания сега отново се развява пред носа на всички и да се казва “този документ е лош, остарял”. Ако ние постоянно си променяме плановете, ще стигнем до хаос в строителството, а никой от бизнеса не желае непрогнозируемост.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България