Парите за саниране не стигат

2022 сгради ще бъдат завършени

Бюджетът от 2 млрд. лв. на Националната програма за енергийна ефективност ще стигне за 2022 сгради, които са в различен етап на саниране. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов. В същото време има още 2000 сгради с подадени документи за финансиране, а още 2000 са в процес на сдружаване, за които няма финансов ресурс, допълни той.

По думите му след първоначалния ефект на програмата е започнал лавинообразен интерес към нея. Кметове обаче не били уведомени, че пари няма да има и трябва да се спре с договарянето. Решаването на този въпрос е във възможностите на следващо постоянно правителство. Зам.-министър Виолета Комитова коментира, че проблемът с необосновано високите референтни стойности в левове на квадратен метър за саниране вече са частично коригирани - от 290 на 140 лв., и така по думите й този дефект донякъде е отстранен. Вторият е, че не са заложени достатъчно ефективни мерки за контрол на изпълнението на програмата.

Министър Попниколов съобщи, че експерти от междуведомствени работни групи до 6 март трябва да обявят какви спешни мерки за безопасността на 16-те най-рискови тунела трябва да бъдат предприети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика