Парите за саниране не стигат

След първоначалния ефект на програмата за саниране е започнал лавинообразен интерес към нея, заяви регионалният министър Спас Попниколов.

2022 сгради ще бъдат завършени

Бюджетът от 2 млрд. лв. на Националната програма за енергийна ефективност ще стигне за 2022 сгради, които са в различен етап на саниране. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов. В същото време има още 2000 сгради с подадени документи за финансиране, а още 2000 са в процес на сдружаване, за които няма финансов ресурс, допълни той.

По думите му след първоначалния ефект на програмата е започнал лавинообразен интерес към нея. Кметове обаче не били уведомени, че пари няма да има и трябва да се спре с договарянето. Решаването на този въпрос е във възможностите на следващо постоянно правителство. Зам.-министър Виолета Комитова коментира, че проблемът с необосновано високите референтни стойности в левове на квадратен метър за саниране вече са частично коригирани – от 290 на 140 лв., и така по думите й този дефект донякъде е отстранен. Вторият е, че не са заложени достатъчно ефективни мерки за контрол на изпълнението на програмата.

Министър Попниколов съобщи, че експерти от междуведомствени работни групи до 6 март трябва да обявят какви спешни мерки за безопасността на 16-те най-рискови тунела трябва да бъдат предприети.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Над 80% от парите за саниране се крадат. 50-60 лева струва квадратен метър за работата и материалите. Ако е необходимо да се постави дограма, цената скача на 100 лева на квадратен метър от фасадата на жилището. С 1 млрд. лева, ако не се крадяха парите можеха да се санират всички жилища на 5-6 областни града. А защо -п-р-о-к-у-р-а-т-у-р-а-т-а- не се поразрови , да види колко излиза от това айдушко саниране квадратния метър санирано жилище? Да не се окаже, че да построиш ново е по-евтино.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.