На 31 март 2020 да почерпят

Рибите да обърнат внимание на близките си, а Овните да избягват пътувания – Дневният хороскоп на Алена

Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,4% Фондовете от Брюксел ще повишат заетостта с 6,8%

Инвестициите на бизнеса нарастват със 17,6%

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,4% през следващите три годни, до увеличаване на заплатите и на заетостта. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2020-2022 г.

Основно това се дължи на очакваните положителни ефекти от реализираните европроекти върху производството в страната. През следващата година се очаква да получим от ЕС 2,6 млрд. лв., а през следващите три години – общо 7,7 млрд. лв. Финансирането от ЕС ще мобилизира в осъществяване на инвестиционни проекти и много частни капитали. В резултат парите от ЕС се очаква да доведат до ръст на инвестициите на бизнеса със 17,6% до 2022 г.

Средствата от Брюксел ще имат положително влияние и върху пазара на труда. В резултат на усвояването на парите от ЕС се очаква към края на 2022 г. заетостта да нарасне с 6,8% спрямо базисния сценарий без евросредства, а безработица да падне с 3,2 процентни пункта. Този ефект върху пазара на труда ще се генерира както пряко, така и косвено, т.е. от една страна се отчитат ефектите от директната намеса на пазара на труд (чрез програмите за създаване на заетост и преквалификация на работниците), а от друга са отразени и очакванията за развитие на пазара на труда в резултат на повишената икономическа активност.

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на средната заплата с 3%. По-високите доходи и подобрената икономическа ситуация ще доведат до повишаване и на потреблението с 5,3%.

Съществени негативни тенденции в посока ускоряване на инфлацията в резултат на усвояването на парите от ЕС не се очакват. Но все пак инфлацията ще нарасне с 1,1 процентни пункта спрямо базисния сценарий без фондовете на ЕС.

Търговското салдо на страната също ще бъде повлияно от влизащите в страната средства от ЕС, като до 2022 г. се очаква по-бързо нарастване на вноса (+10%) спрямо увеличението на износа (+0,7%). Това е свързано с по-високия очакван растеж на доходите, инвестициите и производството, което е силно зависимо от вноса на суровини.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. 4,6 милиарда лева отплува към русия безвъзмездно, като търговски дефицит.Изнасяме по малко отколкото към С. Македония. Ето грабежа от степните варвари. На всички мурзилки ФОСТАТА.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.