Тръмп звънна на Зеленски и го поздрави за победата

Днес отварят офертите за нов патрулeн кораб на военния флот

68% от британците не искат страната им да участва в изборите за ЕП

Емил Миланов, консул в Индия: Установихме връзка с осем български граждани в Шри Ланка

Започва Страстната седмица

Пендаровски води с минимална разлика след първи тур на президентския вот в Македония

Владимир Зеленски води убедително на президентските избори в Украйна

Времето се затопля

На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева Съдружник на Прокопиев дал $1,2 млн. за небостъргача, “Капитал” пробва да превземе “Артекс”

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,4% Фондовете от Брюксел ще повишат заетостта с 6,8%

Парите от ЕС ще доведат до вдигане на средната заплата с 3% над базовия сценарий без еврофондовете.

Инвестициите на бизнеса нарастват със 17,6%

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,4% през следващите три годни, до увеличаване на заплатите и на заетостта. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2020-2022 г.

Основно това се дължи на очакваните положителни ефекти от реализираните европроекти върху производството в страната. През следващата година се очаква да получим от ЕС 2,6 млрд. лв., а през следващите три години – общо 7,7 млрд. лв. Финансирането от ЕС ще мобилизира в осъществяване на инвестиционни проекти и много частни капитали. В резултат парите от ЕС се очаква да доведат до ръст на инвестициите на бизнеса със 17,6% до 2022 г.

Средствата от Брюксел ще имат положително влияние и върху пазара на труда. В резултат на усвояването на парите от ЕС се очаква към края на 2022 г. заетостта да нарасне с 6,8% спрямо базисния сценарий без евросредства, а безработица да падне с 3,2 процентни пункта. Този ефект върху пазара на труда ще се генерира както пряко, така и косвено, т.е. от една страна се отчитат ефектите от директната намеса на пазара на труд (чрез програмите за създаване на заетост и преквалификация на работниците), а от друга са отразени и очакванията за развитие на пазара на труда в резултат на повишената икономическа активност.

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на средната заплата с 3%. По-високите доходи и подобрената икономическа ситуация ще доведат до повишаване и на потреблението с 5,3%.

Съществени негативни тенденции в посока ускоряване на инфлацията в резултат на усвояването на парите от ЕС не се очакват. Но все пак инфлацията ще нарасне с 1,1 процентни пункта спрямо базисния сценарий без фондовете на ЕС.

Търговското салдо на страната също ще бъде повлияно от влизащите в страната средства от ЕС, като до 2022 г. се очаква по-бързо нарастване на вноса (+10%) спрямо увеличението на износа (+0,7%). Това е свързано с по-високия очакван растеж на доходите, инвестициите и производството, което е силно зависимо от вноса на суровини.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. 4,6 милиарда лева отплува към русия безвъзмездно, като търговски дефицит.Изнасяме по малко отколкото към С. Македония. Ето грабежа от степните варвари. На всички мурзилки ФОСТАТА.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.