Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Парк „Търновград – духът на хилядолетна България” ще представя средновековни занаяти

Снимка: Уикипедия

Парк „България в миниатюри”, който ще бъде изграден във Велико Търново в местността Хренк хисар, ще се нарича Парк „Търновград – духът на хилядолетна България”. Това решиха на редовното си заседание в четвъртък съветниците в местния парламент. Предложението е на общинска администрация, като инвеститорът предвижда в парка да бъдат представени български народни занаяти, като ще бъдат преподавани и уроци за нашенските традиции и творчество.

Екскурзоводи пък ще запознават туристите с историята на България през вековете.
Преди предложението да бъде гласувано, Николай Цонев от ВМРО сподели опасения, че паркът ще конкурира Самоводската чаршия, тъй като там също ще се демонстрират занаяти.

В отговор кметът на общината инж. Даниел Панов обясни, че представените занаяти ще бъдат средновековни, а създаването на парка ще даде и една ясна визия за развитието на тази част от Велико Търново, намираща се в подножието на хълма Царевец. „Вече има един такъв парк и за съжаление, вместо Велико Търново да е първи, ще сме на опашката. С името на парка, което днес променяме, показваме, че Старата столица ще е акцента в този проект. Да, на Хренк Хисар има археология и след като получихме разрешение от министерство на културата за изграждането на парка, инвеститорът се е задължил, ако попадне на находки, да съобщи за тях, без да нарушава целостта им. Тази зона на града ни остана неразработена и с неясна визия. Разговарял съм в историци и имаме идея, след построяването на атракцията и създаването на подходяща инфраструктура и паркинг, да бъде отворена и задната порта на Царевец, откъдето също да влизат туристи.” – обясни инж. Даниел Панов.

С мнозинство великотърновските съветници подкрепиха Парк „България в миниатюри”, който ще бъде изграден във Велико Търново в местността Хренк хисар, да се нарича Парк „Търновград – духът на хилядолетна България”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.