Парламентарна комисия с Мая Манолова начело ще проверява управлението на институции по свой избор за 10 години назад

Снимка: Цветан Томчев
Комисията беше създадена по проект на Мая Манолова и ще бъде оглавена от нея.

С 214 гласа "за" Народното събрание реши да създаде парламентарна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.

Проектът на Мая Манолова и нейната група "Изправи се! Мутри вън!" претърпя няколко основни промени.

По предложение на Татяна Дончева (ИМВ) ведомствата, които ще бъдат проверени, не бяха изчерпателно изброени, а от дискусията стана ясно, че ще бъдат по избор на комисията.

По предложения на Йордан Цонев от ДПС думата "ревизия" беше заменена с "проверка" и бяха изключени частните пенсионни дружества.

По предложение на лидера на СДС Румен Христов и колегите му от групата на ГЕРБ-СДС предвиденият четиригодишен период беше заменен с проверка 10 г. назад.

За председател беше избрана Мая Манолова, всяка парламентарна група ще има по трима представители: Дани Каназирева, Тома Биков и Маноил Манев от ГЕРБ, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от "Има такъв народ", проф. Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от "БСП за България", Йордан Цонев, Сергей Кючуков и Адлен Шефкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от "Демократична България" и Драгомир Ошаков и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!".

Съставът на комисията беше приет анблок с 217 гласа "за" и един "въздържал се". Мая Манолова беше избрана за председател със 147 гласа "за" и един "въздържал се".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика