Парламентът започва с разпит на министри

Димитър Главчев е новият председател на НС

Аз съм за мир и стабилност, заяви Бойко Борисов

Мнозинството на 44-тото народно събрание започва с ревизия на работата на служебния кабинет. Това стана ясно от изявленията на депутати от ГЕРБ непосредствено след края на официалната церемония по заклеването на избраниците и гласуването на ръководство на 44-тия парламент.

В четвъртък на парламентарната трибуна ще застане вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева. Точно председателството ни през 2018 г. е темата, по която парламентарно представените партии обявиха още след изборите консенсусна линия.

В сряда от БСП категорично настояха министрите на екологията, регионалното развитие и здравеопазването да отговарят в петъчен парламентарен контрол за водата с уран в Хасково.

“Вече съм приготвила 10 въпроса за парламентарния контрол към министъра. Те дължат много отговори, те нямаха контрол, не отговаряха пред медиите, така че има какво да бъдат питани и какво да отговарят”, заяви и регионалният министър от кабинета “Борисов 2” Лиляна Павлова (ГЕРБ). И даде да се разбере, че заради забавяне в регионалното министерство тапите на магистрала “Хемус” ще продължат през цялото лято.

Очаквано, Лиляна Павлова се спряга за сигурен член и на новото правителство с премиер Бойко Борисов.

Точно лидерът на ГЕРБ зададе преди началото на първия пленарен ден тон на диалогичност между отделните партии: ”Залогът ни е държавата. С нищо не се опитвам да провокирам, дърпам юздите на партията колкото може по-смирено”. “Виждате колегата Герджиков брои дните като в казармата. Трудно е и много тегаво. Всичко, което е добро като предложния и от опозиция, ще бъде приемано. Аз съм за мир и стабилност”, заяви още Борисов.

Първият пленарен звънец бе ударен тържествено от най-възрастния депутат, който в 44-тия парламент се оказа журналистът Тома Томов (БСП). А след като всички 240 депутати се заклеха, за председател на Народното събрание бе избран Димитър Главчев (ГЕРБ). Депутатите от различните парламентарни групи излъчиха и гласуваха негови заместници - Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), д-р Нигяр Джафер (ДПС), Явор Нотев (“Обединени патриоти”) и Веселин Марешки (“Воля”).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика