Парламентът на Китай върна пожизнения мандат на президента

Той беше отменен след диктатурата на Мао Цзедун

Парламентът на Китай одобри в неделя предложението за премахване на лимита от два мандата за поста на държавен глава. Това ще позволи на да остане неограничено дълго на поста. Според вече приетата и предстояща да бъде формално извършена конституционна поправка, президентът вече ще има право да се кандидатира и служи в повече от два последователни петгодишни мандата.

От участвалите във вота близо три хиляди депутати 2958 гласуваха "за", двама се обявиха "против", трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна.

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Цзедун.

По време на ежегодната си сесия, провеждаща се от пети до 20 март, Общокотайското събрание на народните представители освен това одобри други 20 поправки в Конституцията на Китай, сред които създаването на антикорупционен орган и включването на името на действащия президент Си Дзинпин и неговите идеи в основния закон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия