Парламентът на Македония прие Декларацията за членство в НАТО

Със 76 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“, парламентът на Република Македония прие Декларацията за подкрепа за процеса на присъединяването на страната в НАТО, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.

Координаторът на фракцията на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев заяви, че неговата партия подкрепя Декларацията и ще допринесе за пътя на Македония към Алианса. На свой ред от СДСМ подчертаха, че влизането на страната в НАТО ще й донесе сигурност и стабилност, но същевременно подчертаха, че най-големите ползи от членството, макар и да не се преки, са икономическите.

Македония получи официално покана за започване на преговори за членство в НАТО в рамките на срещата на върха на Алианса миналата седмица.

На официална церемония в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг връчи поканата на премиера на страната Зоран Заев и му честити за проявената политическа храброст.

Македония трябва да стане 30-тия член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Най-напред, както предвижда и Договорът за името, Македония трябва да организира референдум, на който гражданите да се произнесат за споразумението. Но към настоящия момент този процес е блокиран, тъй като Държавната избирателна комисия (ДИК) все още не е формирана.

В зависимост от резултатите от референдума ще бъдат повдигнат и въпросът за въвеждането на конституционни промени. В преамбюла ще трябва да бъде отстранено определението „гражданин на Македония“, каквито и да било претенции за ирендентизъм или аспирации спрямо Гърция и античната й история. Очаква се това да бъде най-трудната задача, тъй като за изменения на Основния закон е необходимо мнозинство от две трети от депутатите в парламента. Допуска се, че опозицията ще внесе голям брой възражения и предложения.

В случай че правителството и опозицията успешно приемат конституционни промени, следва етапа на създаване смесени комисии, които ще преговарят с представителите на Алианса. След края на преговорите и предвидените две заседания процесът на членството на Македония продължава парламентите на държавите-членки на НАТО. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от 29-те държави-членки и от самата Македония. В някои парламенти и в Сената на САЩ за ратификацията се изискват две трети от гласовете.

След тази фаза премиерът Зоран Заев ще представи официално споразумението. Когато се констатира, че Македония е изпълнила предвидените в него условия, НАТО официално ще издигне знамето на страната пред официалните си институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа