Парламентът на Молдова обяви временното правителство за незаконно

Парламентът на Молдова на заседание в неделя единодушно прие декларация, с която признава за незаконно назначаването на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната, предаде "Нова тв". Депутатите изразиха и намерение да се обърнат към международни организации, включително в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в страната. Парламентът се събра извънредно по една единствена точка в дневния си ред - приемане на декларация за политическата ситуация в Молдова.

"Молдовският парламент се обявява против узурпацията на властта от бившето правителство, което загуби доверието на Молдова. Вместо мирно прехвърляне на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация. Парламентът признава правителството на Филип за незаконно", пише Мая Санду, лидер на блока АКУМ, която вчера положи клетва като нов министър-председател.

Парламентът призова също всички служители на правоприлагащите органи "да не се подчиняват на заповедите на узурпаторите и да застанат на страната на законното правителство - парламента, правителството и президента".

Декларацията беше приета единодушно с допълнението, че ситуацията трябва да бъде отнесена към международните организации, сред които и Съвета за сигурност на ООН.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ сформираха в събота парламентарно мнозинство и след три месеца очакване страната най-накрая се сдоби с ново правителство начело със съпредседателя на блока АКУМ Мая Санду.

Конституционният съд беше дал срок до събота за избор на правителство и настоя президентът да разпусне парламента. Додон обаче отказа и малко по-късно през деня беше формирана коалиция, която излъчи и премиер.

Конституционният съд обаче обяви тези решения за незаконни и спря правомощията на държавния глава. Парламентът отговори, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

В неделя Конституционният съд назначи изпълняващия длъжността президент Павел Филип на мястото на президента Игор Додон. Филип подписа указ за разпускане на парламента и свика предсрочни избори на 6 септември.

Коментари

Задължително поле