„Трейс“ изгради най-трудния участък от Коридор №10

Президентът Радев: Коментарите около срещите ми за процедурите по избор за главен прокурор са изкуствена драма

Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

„Слонът, моят приятел”, за когото всички плачехме Индийският филм взривяваше препълнените киносалони, хората го гледаха по 10 пъти

Психично болен мъж уби майка си в Хасковско, заподозряна е и сестра му

Земетресение на територията на язовир „Доспат“

Ивет Лалова спечели квота за Олимпиадата в Токио

Разследват петима, получавали неправомерно инвалидни пенсии в продължение на 10 години Лицата са на възраст между 68 и 70 години

От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

Иван Хаджийски: Психология на нашето иманярство

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97 Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

6,8 по Рихтер разлюля Нова Каледония

Парламентът отмени по-високия имотен данък за второ жилище в курортите

Снимка: Денислав Стойчев

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за местните данъци и такси. Те бяха наложени от решение на Конституционния съд, който отмени част от разпоредбите – за високия данък за недвижимите имоти, разположени в курортите, които не са основно жилище, не са отдадени под наем и не са регистрирани като места за настаняване.

Депутатите приеха промени, с които по-високите данъци да бъдат преизчислени, тъй като отменената разпоредба е в сила от 1 януари 2019 г.

Данъчно задължените лица ще дължат за всички недвижими имоти данък за 2019 г. в еднакъв размер в определените от съответната община граници от 0,1 до 4,5 на хиляда наложен върху съответната данъчна основа. Данъкът за жилищните имоти за 2019 г. ще се преизчислява служебно и съобщава на данъчно задължените лица.

Лицата, предплатили до 30 април данъка за цялата 2019 г., ползват отстъпка от 5% върху преизчисления данък. Надвнесените суми подлежат на прихващане или възстановяване по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Председателят на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова разясни какво са длъжни да правят общините и гражданите, за да бъде коректно върната сумата:

„Тази отмяна на Конституционния съд важи от 1 януари 2019 г. и общините следва служебно да преизчислят данъка на всички тези хора, които са засегнати от отменената разпоредба, да им го съобщят и ако тези хора са си платили данъка, да им го възстановят или прихванат за други техни задължения, ако те желаят това“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Защо така ? Не е честно да не би законотворците да се оказаха единствените имотни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.