Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Кой и защо ще остане последен, когато някой ден ЕС се разпадне?

Парламентът успя да събере кворум за днешното заседание От ДПС дадоха рамо на мнозинството

Пленарна зала на Народното събрание. Снимка: Пламен Стоименов

Парламентът и днес не успя да се събере до 121 депутати от първия път, за да започне работа, но вторият опит беше успешен, и то само заради „помощ от публиката“.

При първоначалната регистрация БСП и ДПС гледаха сеир как мнозинството, въпреки че беше много по-многолюдно от вчера, не успя да достигне заветната цифра, информира Канал 3.

Електронното табло показа 116 регистрирани народни представители. Така се оказа, че въпреки мобилизацията, мнозинството ще трябва да събере петима свои представители за 15 минути. Толкова отсрочка за попълване на редиците даде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

След паузата соцдепутатите, начело с Корнелия Нинова, не само не се регистрираха, но изобщо не влязоха в пленарната зала.

Затова пък народните представители от ДПС проявиха снизхождение и осигуриха заветните липсващи депутатски бройки от мнозинството.

Така при втория опит в 9.15 се регистрираха 135 парламентаристи и Караянчева удари звънеца за начало на работния ден.

„Една от основните причини да няма кворум е дневният ред на Народното събрание“, заяви след старта на заседанието Рамадан Аталай от ДПС.

Той посочи, че визира тотално неприемливия проектозакон за местното самоуправление, който беше предвиден като първа точка вчера и днес. Съображенията му са заради „усещане за репресивни машинации и механизми“. От БСП и ДПС не приемат предложенията за даване на полицейски правомощия на общински охранителни звена, защото така се изземват функциите на МВР.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов изрази изненада защо така остро се скача срещу законопроекта, но се съгласи да даде заден.

Така ГЕРБ направи реверанс на ДПС, като предложи нежеланият от тях проект да отпадне от дневния ред. Същото поиска и соцдепутатът Красимир Янков и за закона за охранителната дейност, който заради подобни съображения бе обявен за противоконституционен вчера от ВАС по искане на главния прокурор и президента.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.