Парното поевтинява с нови 4%, газът - с 11,31% от днес

Цената на природния газ за следващия месец ще бъде окончателно решена на 1 май, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

По-ниски цени на парното, топлата вода и природния газ определи от днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на природния газ окончателно се понижава с нови 11,31% от 1 май. Процентът е по-голям от първоначално поисканите от „Булгаргаз“ – 6,7%.

Утвърдената от комисията цена на природния газ от 1 май 2020 г. е в размер на 22,35 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за април 2020 г. в размер на 25.20 лв./MWh намалението е с 2,85 лв./MWh или с 11,31%.

Окончателното ценово решение на комисията е прието в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", като в него е отчетена и предоставената от „Булгаргаз“ ЕАД информация за пазарните индекси и усреднения курс на долара, обхващащи периода до 30 април 2020 г., уточниха от КЕВР.

Ценовото решение беше оповестено от председателя на комисията доц. Иван Иванов чрез онлайн излъчване на интернет страницата на регулатора.

По-голямото поевтиняване на природния газ е отразено и в цените на парното и топлата вода от 1 май. Така в София цената на топлинната енергия намалява с нови 5,15% спрямо април, след като от  началото на миналия месец беше понижена с 26%.

Най-малко е намалението в Пловдив от днес - с 1,08% и Варна – 1,30 на сто. Абонатите на топлофикацията в Плевен ще плащат с 2,62% по-ниска цена, в Бургас - с 2,97 на сто, във Враца – с 4,14%, а във Велико Търново и Разград – с около 3%. Кумулативно за последните 2 месеца цената на парното намалява с над 30% в София, с 25,73% във Враца, с над 20% във Велико Търново. За Пловдив намалението спрямо кря на март е с над 13%, за Плевен - със 17%, Варна - 9,46%, Разград - 19,29%, отчете Иван Иванов.

Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 3,95%.

С утвърдените цени на топлинната енергия за м. май общото намаление спрямо цените, които бяха валидни до 31.03.2020 г., е с 24,93%. Причината за това е промяната на цената на природния газ след изменението на условията по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", както и значителното намаление на цените на международните пазари. В резултат на тези фактори, общото намаление на природния газ, спрямо цените до 31.03 т.г., е с 49,25%.

С решението си Комисията утвърди от 1 май 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 5,84%.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини