Парното поскъпва с 40% от януари

Повишение на цената на газа с нови над 30 процента ще оскъпи с 35-40% парното от догодина.

“Булгаргаз” поиска ново драстично увеличение на газа от ноември

За два месеца цената на синьото гориво се повишава с близо 70 на сто

Последната дума има КЕВР

Ново драстично увеличение на цената на природния газ предложи “Булгаргаз” от 1 ноември. Според заявлението, публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране, цената трябва да стане 124,76 лева за мегаватчас без такси и ДДС. Или това означава увеличение с близо 32 на сто спрямо сегашната. В момента цената на газа, на която “Булгаргаз” продава на клиентите си, е 94,54 лева за мегаватчас. Тя е с над 36 на сто по-висока от тази през септември. Така само за два месеца синьото гориво у нас ще поскъпне с близо 70 на сто. За периода от юли пък увеличението на цената ще стигне близо 150 процента.

При такова поскъпване на газа цената на парното ще се вдигне с 35-40 процента от 1 януари догодина, заяви пред “Труд” енергийният експерт Еленко Божков, който е и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране. При тока увеличението ще е по-малко, защото там има резерви, допълни той.

Междувременно цената на природния газ на лондонската борса ICE в четвъртък се покачи до над 1200 долара за хиляда куб. м и почти достигна 1230 долара. Цената на ноемврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия поскъпна до 1229,4 долара за хиляда куб. м, или 102,5 евро за МВтч. По-рано вицепремиерът на Русия Александър Новак съобщи за ТАСС, че европейските партньори засега не са се обръщали на правителствено ниво с молба за увеличение на доставките на природен газ.

Преди ден “Булгаргаз” обяви прогнозна цена за декември от 106,96 лв. за мегаватчас или 54,67 евро за мегаватчас (MWh). От дружеството обаче уточниха, че тя е изготвена на база прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 11.10.2021 г.

Исканото повишение за ноември от “Булгаргаз” не е окончателно. Такова ще бъде внесено на 1 ноември, като КЕВР ще има последната дума дали то да бъде прието.

Кметът Йорданка Фандъкова: Плашат да спрат газа на „Топлофикация София“

Няма риск за отоплителния сезон

“Булгаргаз” е заплашил да спре доставките на газ на “Топлофикация София”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет.

“Тази сутрин получихме и първото писмо от “Булгаргаз”, с което настояват за заплащане на задълженията, предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с “Топлофикация” и настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата”, заяви Фандъкова.

“Вчера “Топлофикация София” е получила писмо от “Булгаргаз”, който уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното. В тази връзка “Булгаргаз” подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение. На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София”, каза още кметът.

“За съжаление, към момента се сбъдват най-песимистичните ни прогнози с повишение на цената на природния газ. Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на “Булгаргаз” обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември” допълни Йорданка Фандъкова.

Тя заяви, че е получила и уверението на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между “Булгаргаз” и “Топлофикация”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари