Парно, вода и газ поскъпват от октомври (обзор)

С колко точно става ясно на 30 септември

„Булгаргаз” вече поиска увеличение на цената с 15% от есента

Парното и топлата вода поскъпват отново от октомври. Информацията обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Повишението на цената на природния газ от 1 октомври е неизбежно и ще се отрази на цената на парното и топлата вода”, каза Иванов след заседание на комисията.

От "Булгаргаз" вече обявиха, че искат увеличение на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто. Въпреки че Иванов не се ангажира с колко процента точно ще се вдигнат праното и топлата вода от октомври, практиката показва, че поскъпването на газа с 10 на сто се отразява на цените на топлото с 5-7%.

Последното увеличение на газа беше от 1 юли. Тогава „Булгаргаз” поиска повишение от над 18% на синьото гориво, а Комисията за енергийно и водно регулиране разреши 10,81%.

За потребителите това се отрази като топлинната енергия поскъпна със 7,33%, а токът – с 2%.

Иван Иванов се оправда, че ново увеличение е неизбежно, защото КЕВР и правителството нямат сериозни инструменти за въздействие върху цената на природния газ. Тя идва с природния газ, който постъпва на територията на България, и за да влезе, той трябва да бъде платен. И доставчикът „Булгаргаз” трябва да плати тази цена чрез цената за крайните потребители, обясни председателят на КЕВР.

По думите му, комисията щяла да направи всичко възможно, ако се стигне до очакваното увеличение, то да влезе от 1 октомври, когато е началото на отоплителния сезон. „Не искам да си помислям, ако се стигне до увеличение на топлинната енергия от 1 януари, тъй като знаете за всички неудобства за абонатите. Но отново казвам, цената на газа не зависи от КЕВР, за разлика от цената на енергията, където имаме повече инструменти за въздействие", добави Иванов.

Какви ще са новите цени на газ, парно и топла вода от октомври ще стане ясно на 30 септември.

Коментари

Задължително поле