Партерът е новият хит на пазара на имоти

Възможността за обособяването на дворче компенсира обстоятелството, че имотът се намира на най-ниското жилищно ниво на сградата.

Възможността за оформяне на малък двор е бонус

Задължително проверете какво е предназначението му по документи

Предпочитат затворени комплекси

Жилищата, разположени в партерни етажи, стават все по-търсени, а в затворените комплекси са истински хит, категорични са брокери. Според тях хората по този начин се опитват да си осигурят повече спокойствие и лично пространство в пандемията. По думите на Полина Стойкова, управител на една от големите посреднически агенции за имоти, партерните апартаменти са най-търсени в затворени жилищни комплекси и в кооперации, които са оградили прилежащите зони на сградата и зелените им площи са добре поддържани.

Брокерите обаче предупреждават, че купувачите на имоти на партерни етажи трябва много да внимават на какви оферти попадат. Немалка част от този тип недвижимости, обявени за продажба, са със статут на ателиета, търговски обекти и дори гаражи. Това би донесло проблеми за купувачите и излишни разходи за промяна на статута им, доколкото въобще е възможен подобен вариант.

“Възможността за обособяването на дворче компенсира обстоятелството, че имотът се намира на най-ниското жилищно ниво на сградата”, обяснява Полина Стойкова. “При ваканционните имоти още преди пандемията клиентите предпочитаха партерните апартаменти основно заради по-ниската цена. После обаче разбраха, че е предимство да имат повече площ, за да си сложат столчета пред имота, например. Освен това при охраняем ваканционен комплекс няма никакви проблеми със сигурността и на партерните етажи”, добавя Стойкова.

Тихомир Цаков, управител на компания за недвижими имоти, потвърждава наличието на по-висок интерес към жилищата на партерен етаж. “В момента партерите са станали доста актуални. Причината е, че при определени условия може да се ползва част от прилежащите площи на сградата. Основно такива имоти с обособено дворче се предлагат в затворените комплекси”, пояснява той. Според Цаков интересът към партерите, за да се отвори магазин, вече силно се ограничава от развитието на онлайн търговията и доставките до вратата на клиента.

Нараства интересът и към жилища на последния етаж, ако към тях има голяма тераса. В тези имоти собственикът може да оформи място за барбекю например. Хубавата гледка и чувството за простор, които дава последният етаж, също са бонус за новодомците.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти