Партията на Орбан ще подкрепи членството на Финландия в НАТО

Унгарският парламент ще гласува за ратифициране на членството на Финландия в НАТО на 27 март, като управляващата партия, която има мнозинство, единодушно ще подкрепи кандидатурата, каза днес лидерът парламентарната група на управляващата партия Фидес, цитиран от Ройтерс.

Мате Кочиш написа в пост във Фейсбук, че парламентарната група на Фидес ще вземе решение относно допускането на Швеция в НАТО “по-късно“, без да дава подробности, предаде БТА.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в трансатлантическия военен алианс миналата година, след като руските сили нахлуха в Украйна. Всички 30 страни членки на НАТО трябва да ратифицират заявките на двете страни, като единствено Унгария и Турция се въздържаха да ги одобрят.

„Ще гласуваме в парламента (за присъединяването на Финландия) на 27 март и единодушно ще кажем „да“, каза Кочиш в изявлението си.

„По въпроса със Швеция парламентарната група ще реши на по-късна дата“, допълва поста си Кочиш.

Изявлението на Кочиш идва в същия ден, в който турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще започне процес по ратифицирането на присъединяването на Финландия в НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа