Пасажът на Меркурий ще е уникалното явление на 2019 г.

След звезди и парцели на Луната продават и астероиди, предупреждават специалистите от варненската обсерватория „Н. Коперник“

Дори най-малките възпитаници на Варненската обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ са потресени от скандалните твърдения на началната учителка от София, че на Луната не може да се стъпи. А преподавателите им смятат, че такова образование е опасно за децата и припомнят уникалната фраза, изречена преди 50 години от Нийл Армстронг, който кацна на Луната пръв: „Една малка стъпка за човека, един огромен скок за човечеството!“. На 21 януари много бяха подранилите ентусиасти да наблюдават и заснемат пълното лунно затъмнение, видимо от България, за което се подготвяха седмица напред, търсиха подходящо място, но за съжаление облаците над морето попречиха. Никой не е успя да заснеме „кървавата Луна“ в максималната фаза, каза шефката на Народната астрономическа обсерватория и планетариум /НАОП/Свежина Димитрова. Тя се надява нейните възпитаници да уловят частичното лунно затъмнение на 16 срещу 17 юли, но рядкото и уникално явление за тази година е пасажът на Меркурий, който ще мине през диска на Слънцето на 11 ноември, а следващото ще бъде чак през 2032 г. Последното пълно слънчево затъмнение, видяно от България, беше на 11 август 1990 г., а следващото може да се наблюдава на 3 септември 2081 г., припомни Свежина Димитрова.

По случай юбилея на Международния астрономически съюз ще бъдат отворени Айнщайн -училища, които ще проведат масово астрономически наблюдения, а специалистите от обсерваторията ще обиколят школата и ще помогнат на учителите по физика да се престрашат и извадят телескопите от кутиите, за да ги използват в ежедневната си работа. От Варна ще започнат майсторските класове на ЦЕРН 2019 за цялата страна. Събитието се организира съвместно с Физическия факултет на СУ, Института за ядрени изследвания към БАН, НАОП „Н. Коперник“ и с подкрепата на проект OSOS/Отворени училища за отворено общество/, посочи Димитрова, която е организационен координатор на всички учителски програми в страната към ЦЕРН. Досега по тях в Европейската организация за ядрени изследвания са се обучавали над 660 наши учители, които правят часовете все по-атрактивни и интересни за възпитаниците си.

Единствено Международният астрономически съюз е официално упълномощен да наименува звезди, планети и други небесни тела, припомнят отново специалистите в НАОП „Н. Коперник“.Според международните конвенции никой няма право да продава звезди, да им дава име срещу сертификат, обясни Свежина Димитрова. В интернет стотици фирми „разпродават“ Вселената“, писа неотдавна „Труд“. За празници, а и срещу наближаващия Св. Валентин се развихря търговията със звезди. Младежи дават и последните си пари, за да получат сертификат за звезда с името на любимата си и да я изненадат, идват в обсерваторията заедно и искат да я видят, но остават разочаровани. Невъзможно е да се видят и с телескоп, защото те са обикновено от 15-звездна величина и са много отдалечени, обясни Димитрова, която нарича фалшивите сайтове лъжци на надежда.

Публикации за продажби на звезди са стигали и до финансовия министър, който се заинтересувал защо тези фирми не плащат данъци, допълни астрономът Иван Иванов, ветеран и най-дългогодишен директор на обсерваторията. Той припомни, че отдавна се продават и парцели на Луната, а най-модерна сега била търговията с астероиди, които обикалят около Слънцето, предимно между Марс и Юпитер, но има и по-близко до земята. След време отиваш там с космически кораб, разполагаш една минна система и вадиш ценни материали, които ги няма на земята, защото са изчерпани, гласят офертите. В американските щати има вече регистрирана фирма, а правителството на Люксембург също приело, че който иска, може да регистрира фирма за ползване на полезни изкопаеми от астероидите. Някога и това може да стане, но засега се продават надежди, фантазии и блянове, смята Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука