Паскал Донохоу: Еврозоната има много ограничени експозиции към SVB

Паскал Донохоу

Експозициите на еврозоната са много ограничени на последствията от срива на американската Silicon Valley Bank, заяви в понеделник председателят на Еврогрупата Паскал Донохоу в интервю за агенция Блумбърг.

"Имаме много силна регулаторна рамка и рамка за банково оздравяване тук, в Европа. Но разбира се, всяко банково развитие като това предизвиква въпроси и, разбира се, ще обсъдим това днес в Еврогрупата", посочи той.

Европейската комисия и Европейската централна банка следят развитието и ще обсъдят въпроса с финансовите министри на валутния блок на среща в Брюксел по-късно в понеделник, добави Донохоу.

Ръководителят на Еврогрупата каза още, че ситуацията е напомняне, че рискът и моментите на промяна могат да се случат много неочаквано:

"От европейска гледна точка ние сме добре позиционирани, направихме такива промени в нашата регулаторна рамка през последното десетилетие. Можем да наблюдаваме и да реагираме на развитието, ако е необходимо".

"Никога нямаме причина да бъдем самодоволни, знаем колко бързо могат да се променят нещата и затова своевременно днес ще можем да получим актуална информация за това къде стоят нещата в момента, но аз съм уверен, че имаме способността да управляваме този вид рискове", отбеляза Паскал Донохоу.

Шефът на Еврогрупата каза още, че Европейският съюз ще търси как да подкрепи технологичния сектор, за да гарантира, че той все още е в състояние да расте и че перспективите му няма да бъдат значително засегнати.

"Мисля, че нашата банкова система в Европа в момента разбира много добре риска в европейските и глобалните технологии и разполага с правилните мерки, за да управлява този риск и да може да се справи с него в бъдеще", добави Донохоу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси