Пастир пекъл наденица и подпалил гората

55-годишен пастир от котелските села, запалил огън в сухата трева да си пече наденица и причинил пожара в Омуртагско, който вилня денонощие и половина на площ от близо 500 дка.  Когато пламъците плъзнали по тревите, овчарят и други трима, които били с него, пробвали да гасят. Като видели, че огънят се разгаря на все по-голяма площ, избягали и дори не се обадили на тел.112.

Въпреки опита да се скрият, полицията ги издирила и установила кой е предизвикал огнената стихия. Овчарят е задържан за едно и срещу него е образувано досъдебно производство.

Както „Труд” съобщи, сигналът за пожара в гората над село Българаново е подаден по обед във вторник. Гасенето на пламъците, които плъзнали в гората, е продължило до 22 часа в сряда. Преди това, когато основните огнища бяха ликвидирани,  е пуснат и дрон, за да се огледа дали евентуално няма нововъзникнали в отдалечени места навътре в гората.  Екипи огнеборци са останали и през нощта в района, за да следят да не лумне отново огън, тъй като имаше и силен вятър.

В гасенето са участвали екипи на пожарната от Омуртаг и Търговище, общински предприятия от Омуртаг и доброволци. Целият личен състав на горското стопанство в Омуртаг, заедно с администрацията, е бил изкаран на терена, за да спасява гората. В по-голямата част от времето  се е гасило ръчно, тъй като техниката не е можело да се придвижи вътре в гората, разположена по стръмни склонове.

Щетите от пожара тепърва ще се установяват.  

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони