Патриотите от Петрич поискаха оставката на главния архитект на общината заради казуса „Рупите“

Ръководството на ВМРО в Петрич излезе с публична декларация, в която искат оставката на главния архитект на общината Владимир Митрев, заради казуса със застрояването на Рупите.

"През последните няколко дни станахме свидетели на скандала със строителството в местността Рупите. На този фон отново пред цялата общественост на преден план излезе въпросът - чии интереси обслужва главният архитект на Общината Владимир Митрев – обществените, или нечии частни интереси", пишат от организацията до медиите и до кмета Димитър Бръчков.

"Подчертаваме - касае се за СПА комплекс, който се разпростира върху три парцела, а не става дума за къща за гости. Но в драстично нарушение на изискванията на РИОСВ-Благоевград, Владимир Митрев вместо едно общо, е издал няколко отделни разрешения за строеж. Така изкуствено е намалил категорията на обекта, който по този начин вече подлежи на оценка от ръководения от архитекта Общински експертен съвет, а не от РИОСВ. Заобикаляйки изискванията за комплексност, главният архитект издава няколко строителни разрешения за отделни обекти с по-ниска категория. Така собственикът на обекта ще плати по-ниски такси, отколкото ако е било издадено разрешение за строеж на комплекс", посочват в декларацията си патриотите от ВМРО в Петрич.

Грижата за личния интерес на инвеститора на строежа - Валентин Парапунов, е била основна за главния архитект. Няма реална оценка от страна на РИОСВ, и не се знае каква вреда ще окаже този обект върху околната среда, което би трябвало да бъде основна грижа на Митрев. Никой не уведомява обществеността, че става дума за триетажни сгради: на първи етап се изграждат първи и втори етажи, а на втория етап – третите етажи, възмущават се още от ВМРО и смятат, че главния архитект трябва да подаде оставка.

Припомняме, че преди десет дни хората там протестираха срещу строеж на СПА център близо до храма на Ванга, а кметът бе принуден да спре временно строежа заради обществените настроения.

Коментари

Задължително поле