Пеканов: Създаваме държавно предприятие за рекултивация, конверсия на въглищни региони (ВИДЕО)

Създаваме държавно предприятие за рекултивация, конверсия на въглищни региони, което  ще даде възможност на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. Така държавата ще даде сигурност на хората в региона. Това каза по време на брифинг, след среща със синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ, на която бяха обсъдени въпроси от енергийната сфера, в Министерски съвет вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Периодът на извеждане на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места. Подобно държавно предприятие ще даде възможността работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници и служители в това предприятие“, коментира още той.

"Друго важно нещо, което предстои е, че ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места", допълни Пеканов.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/2326883897448801

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика