Пенсиите вдигнаха доходите на хората

Разходите на домакинствата за свободното време са нараснали с близо 35% по време на пандемията.

Хазната осигурява 35% от парите на домакинствата

Средствата на българите от заплати остават почти без промяна

Харчим повече за дома и свободното време

Доходите на домакинствата нараснаха благодарение на увеличението на пенсиите. През първото тримесечие на годината доходът на човек е средно 610 лв. на месец, което е ръст с 6,9% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Сумата е доста малка, като се има предвид, че средната заплата вече е 1500 лв., но ако в семейството има деца, пенсионер или безработен средният доход на човек намалява значително.

Увеличението на доходите се дължи изцяло на вдигането на пенсиите. От една страна заради кризата дават допълнително по 50 лв. на месец на всеки пенсионер. Освен това минималната пенсия беше повишена от 250 лв. на 300 лв., а от средата на миналата година пенсиите бяха вдигнати с 6,7%. Това води до увеличение на доходите от пенсии на човек от домакинството с 21,2%.

Същевременно доходите в домакинствата от заплати остават почти без промяна спрямо ситуацията от преди една година - нарастват само с 0,9%. От 1 януари минималната заплата беше увеличена на 650 лв., възнагражденията в администрацията също бяха повишени. Редица частни фирми продължават за вдигат заплатите въпреки кризата. Въпреки това обаче, заради по-голямата безработица средните доходи на хората от заплати нарастват минимално.

Парите, които влизат в домакинствата като странични доходи - извън заплатите и пенсиите, дори намаляват. Например по-малко пари получават семействата от собственост, от работа извън основната заплата, от продажби (на лични вещи, собствена земеделска продукция и т. н.), от роднини в чужбина, както и от взети кредити. Оказва се, че парите в домакинствата са повече благодарение на пенсиите. Голям ръст има и при изплащаните обезщетения за безработица. Но тези суми имат малък дял в семейните бюджети.

Пенсиите осигуряват 31,3% от парите на домакинствата, показват данните на НСИ. Ако към тях добавим обезщетенията за безработица, детските и другите социални плащания, се оказва, че 34,5% от парите в семействата идват от държавната хазна.

За една година във време на пандемия много са се променили разходите на домакинствата. Например разходите за жилищно обзавеждане и поддържане на дома са нараснали с 43,5% и вечи имат дял от 4,7% от всички разходи на домакинствата. Разходите на българите за свободно време, културен отдих и образование също са се увеличили - с близо 35%. Оказва се, че като ходим по-малко по ресторанти сме похарчили повече пари за излети, спортна екипировка и т. н.

Данните на НСИ показват и значителен ръст на разходите за дрехи и обувки - с 52% на годишна база.

Причината за това увеличение е, че през последните няколко месеца хората отново започнаха да купуват облекла, след като в началото на пандемията - през март миналата година, рязко спряха да пазаруват дрехи и обувки.

Увеличават се и разходите на домакинствата за наеми, ток, вода и парно - с 15,5% на годишна база.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари