Италианският кинорежисьор Паоло Сорентино: Показвам папата гол, защото човешкото тяло ме възхищава

Голям пожар гори в Драгоманското блато (ВИДЕО)

Започва процесът срещу Харви Уайнстийн

Британският парламент одобри закона за излизане от ЕС

Ето какво правят с некадърните директори в Китай (ВИДЕО)

Втори шанс за втората пенсия Обмислят удължаване на срока за прехвърляне на парите от частните фондове в НОИ

Силите на Халифа Хафтар свалиха турски боен дрон

Трети сме по малък държавен дълг

Три приоритета за развитие на Югозапада до 2027 г., София и Благоевград – центрове на растеж

Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Хазартните игри облагани по различен начин (обзор)

Облагане при отдаване на стаи от апартамент на туристи

Националната лотария е 100% законна, държавното тото е безхаберно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 януари 2020

Военното министерство: Няма да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Пенсиите да се повишат с 5,7% от 1 април 2019 г. Изместват срока заради ценовия шок

Снимка: Архив

Пенсиите да се повишат с 5,7% от 1 април 2019 г., вместо от 1 юли същата година, заради ценовия шок. Това предложение ще направят от ДПС в Народното събрание. Все още не е ясно дали таванът на пенсиите ще отпадне напълно от следващата година за всички, или ще е само за новоотпуснатите пенсии.

Според сегашните текстове в Кодекса за социално осигуряване от следващата година няма да има таван за новите пенсии, но за старите той само се увеличава от 910 на 1040 лв. Възможните промени бяха обсъдени в парламентарната комисия по труда и социалната политика от представители на Националния осигурителен институт, пенсионерски организации и социалния министър Бисер Петков.

“Дебатът продължава, но според мен е нереалистично таванът на всички пенсии да отпадне, защото това ще струва 155 млн. лв. годишно на бюджета, както и има размери на пенсии, които не биха се приели, тъй като ще са от порядъка на няколко хиляди лева. Ще обсъдим с правителството и социалните партньори дали ще коригираме текстовете или ще останат по същия начин”, коментира социалният министър. Той не поиска да коментира предложението за индексация на пенсиите от 1 април, тъй като все още не е официално внесено.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Никой не е казал,че пенсията напълно замества заплатата, която си получавал.Тя засега е около 40 % от нея, с тенденция да стане 50. Но пенсионерът има две ръце и ако ги сгърне,ще се оплаква нонстоп.Освен тях има и деца,които да му помагат.Нагледах се на прави и здрави възрастни хора,които мързелуват.Поне да спортуваха , а те просто клюкарят.

  1. Простачка долна….айде пусни го защо го държиш бе

 2. 5,7 % умножено по 1000 лв. пенсия е равно на 57 лв., а 5,7 % умножено по 207,60 лв. е равно на 11,83 лв. Процентното увеличаване на пенсията в този случай няма нищо общо с преизчисляване на пенсиите. Затова от 01.07.2018г. на всички пенсионери трябва да се увеличи пенсията с еднаква абсолютна сума. Процентното увеличаване на пенсиите още повече ще увеличава разликата между ниските и високите пенсии.

 3. Не е реалистично и не е честно разсъждението ти Валери Иванов! Ако някой се е пенсионирал върху 1500 лв. а друг върху минималната 170лв., трябва ли сега да имат еднакво увеличение?Можеше да бъде така ако всички се осигуряваха върху една и съща заплата!

 4. Измамници! Първо твърдяха, че от 1 юли т. г.таванът се вдига от 910 на 1200 лв, сега говорят за 1040 лв. Цял живот съм се осигурявал на максимума, а не ми дават заслужената пенсия. За сметка на това отпускат персонални пенсии от 700 лв. на хора, които са си харчели тлъстите хонорари, не са се осигурявали и сега живеят за сметка на хора като мен. Позор и въпиюща несправедливост!!!

 5. До баба Илийца
  Абсолютно просташко и българщина е да кажеш на пенсионер да запретне ръкави и да се спасява сам. Един пенсионер е човек работил цял живот и заслужил почивката си. Държавните ръководители не могат да си измият ръцете с обяснението че децата са длъжни да се грижат бля… бля и т. н
  Какво правят децата е друг въпрос.
  Държавата трябва да поеме своята отговорност.

 6. Мисля, че никой не те е задължавал да се осигуряваш на максимална РЗ, при положение че знаеш, че с твоето отчисление ти храниш ромите , които не се осигуряват, и онези хитреци от МС. Правиш сметка, че не трябва да се осигуряваш на РЗ по-висока от 3000 лв, останалата част или пласираш в недвижим имот, или превръщаш в долари. Управляващите трябва да свикнат, че балъци вече няма.

 7. Тони
  Защо като последните, 9г.до2014съм осигурявана 1500лв.получих 440лв.Трудов стаж 46г.Това не е 40%.Системата е сбъркана. Новите пенсии ще се изчисляват по нов начин. Какво ще стане с нащте пенсии???

 8. Не съм чувал за по-тъпо и просташко мнение от това на баба Илийца. Ако има все още живи баща и майка, нека да ги накара да запретнат ръкави и да продължават да се грижат за себе си.Да захвърлят бастуните, да изоставят болестите и да продължават да работят докато паднат, нищо че са работили/ако са работили/ повече от 40 години.А ти тъпа бабо,остави семейство и деца и се грижи за тях!

 9. ДО СТЕФАН – НАПЪЛНО СИ ПРАВ, ОСОБЕННО ЗА ПОДАРЪЦИТЕ ОТ ПО 700 ЛВ НА МЕСЕЦ НА ХОРА, КОИТО С НИЩО НЕ СА ДОПРИНЕСЛИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА НИ. КАК ПЪК НЕ УДОСТОИХА С ТАКИВА ПОДАРЪЦИ ЕДИН ИНЖИНЕР, ЕДИН РАБОТНИК, ЕДИН ЛЕКАР, ЕДИН УЧИТЕЛ , ЕДИН ИКОНОМИСТ, ЕДИН ДОЦЕНТ, ПРОФЕСОР, А САМО ЧАЛГАДЖИИ И ЦИРКАДЖИИ. ХАЙДЕ КАЖЕТЕ МИ, С КАКВО ЕДНА ТАТЯНА ЛОЛОВА Е ЗАСЛУЖИЛА ТЕЗИ ПАРИ, С ЛИГАВЩИНИТЕ СИ ПО СЦЕНАТА И ЕКРАНА ЛИ?

 10. Тони,какво ще стане с ващте(Пише се нашите/вашите,бе душицо нежна!)ще видим. Нашите пенсии също са ниски,поради хрумването на някой некадърен законодател да вкара в сметката трите години преди 2000-та г.,когато беше яката инфлация и многото нули в парите. Но…нулите отпаднаха и излезе в НОИ,че са ни осигурявали на някакви смешни суми. И оттам падат пенсиите. Пенсионерите не могат да работят вечно. Пенсията трябва да е съобразена от държавата,от Закона,така,че пенсионерите да не заемат работните места на младите хора в България и те да емигрират. Но действителност българска е!

 11. Добротица–- Не забравяй че сме в БУЛГАРИСТАН душко! Тук всичко е наопаки.Прави са само и единствено властимащите и си пълнят гушите от всички промени

 12. Към по-горе писалите недоволни. Къде спахте бе папардаци когато се обсъждаха и приемаха законите по които сега ви еб*т ?? Дружно и вкупом ходихте да гласувате за любимците си по изборите. Вие ги избрахте и вие ги овластихте да приемат този несправедлив закон. И никой не протестира когато го приемаха. А сега – мрън мрън – малки са пенсиите. Единствения справедлив закон ще бъде този, в който се вземат под внимание всички месеци и години в които си се осигурявал. Сега пак идват избори и пак папардаците ще идат и ще гласуват за поредните мошеници крадливи и некадърни. И после ще мрънкат по форумите – ааа тоз европ. съюз такива глупости ни задължава ……

 13. И кво става, папардаците виновни, че гласували мъдро, а не като тиа с жълтичко по уста и гащи. Абре сополанко аз съм се осигорявал близо 50год. а сополанковци като тебе ще ми решават съдбата на старини, и мрън мрън, като че ти ще си все сополанко…

 14. Пенсионерите трябва да им се актуализира пенсията спрямо стандарта на живота , както депутатите и всички от държавния сектор си увеличават заплатите с по над 300 лв. И има пари за тях ще има и за ПЕНСИОНЕРИТЕ . Пенсионният фонд бе изнесен и ограбен,но никой не ги търси.
  В С.Македония пенсиите се актуализират спрямо стандарта на живота.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.