Пенсиите да се повишат с 5,7% от 1 април 2019 г.

Снимка: Архив

Изместват срока заради ценовия шок

Пенсиите да се повишат с 5,7% от 1 април 2019 г., вместо от 1 юли същата година, заради ценовия шок. Това предложение ще направят от ДПС в Народното събрание. Все още не е ясно дали таванът на пенсиите ще отпадне напълно от следващата година за всички, или ще е само за новоотпуснатите пенсии.

Според сегашните текстове в Кодекса за социално осигуряване от следващата година няма да има таван за новите пенсии, но за старите той само се увеличава от 910 на 1040 лв. Възможните промени бяха обсъдени в парламентарната комисия по труда и социалната политика от представители на Националния осигурителен институт, пенсионерски организации и социалния министър Бисер Петков.

“Дебатът продължава, но според мен е нереалистично таванът на всички пенсии да отпадне, защото това ще струва 155 млн. лв. годишно на бюджета, както и има размери на пенсии, които не биха се приели, тъй като ще са от порядъка на няколко хиляди лева. Ще обсъдим с правителството и социалните партньори дали ще коригираме текстовете или ще останат по същия начин”, коментира социалният министър. Той не поиска да коментира предложението за индексация на пенсиите от 1 април, тъй като все още не е официално внесено.

Коментари

Задължително поле