Пенсионери атакуват Килиманжаро

88-годишен стоматолог стъпва на върха с благотворителна цел

Когато стигнахме 4000 мeтра с нашия водач, изтанцувахме танго, казва жилава сибирячка

Всяка година около 30 000 ентусиасти атакуват Килиманджаро, най-високият планински масив в Африка. Не всички обаче достигат до най-високата точка - Ухуру, намираща се на 5892 метра надморско равнище. Но Фред Дистелхорст, Ангела Воробьова и Вернер Бергер са сред щастливците да покорят върха, макар че надхвърлят 80 години.

Самото изкачване не е никак лесна работа. Едва 50 процента от желаещите успяват да достигнат целта. Основна причина за неуспеха е трудната адаптацията на тялото към бързо увеличаващата се надморска височина. 88-годишният Фред Дистелхорст обаче успява да се справи с това предизвикателство.

Първоначално местните водачи не веднага се решават да вземат американския пенсионер в групата си. Опасенията са, че едва ли ще издържи на натоварванията.

“Бях в много добра форма, макар че съм дребен и възрастен човечец”, казва бившият стоматолог, който стига до върха с 22-годишната си внучка Елен Едгъртън.

А идеята да се захване с подобно предизвикателство идва с благотворителна цел. Момичето дълго време работи като доброволец в Танзания, а мисията я отвежда в Кения, където среща доста нуждаещи се деца. След завръщането оттам й хрумва идеята да събере пари за построяване на домове за малчуганите. Речено-сторено.

Пише писмо на дядо си с предложение да качат заедно Килиманджаро. Създава и интернет страница, която да популяризира идеята, а със събраните средства да платят на фирма за построяването на домовете.

Така започва атаката на върха за 88-годишния пенсионер, която му отнема 6 дни.

По пътя си двамата са придружавани от деветима алпинисти и четирима водачи. Два пъти на ден те проверяват пулса на Дистелхорст, а също измерват нивото на кислорода, температурата и кръвното му налягане. И остават учудени от показателите, които сякаш са на младеж.

Алкохолът в планината е забранен, но когато Фред стига върха, в изблик на щастие вади от багажа си празна кутия от бира, за да си направи снимка за спомен. А по-късно признава, че не му е било чак толкова тежко. Завидната си форма зъболекарят признава, че дължи на здравословния начин на живот във Вайл, Колорадо. През последните 40 г. поне 100 дни всеки сезон той карал ски, спазвал и вегетарианска диета, а силната привързаност към внучката, натежала да приеме предложението й за атака на върха.

“Тя е наистина е специална за мен и исках да бъда с нея”, каза Дистелхорст, който записа името си в Рекордита на Гинес за най-възрастен човек, стъпил на Ухуру.

Преди това постижение бе на 86-годишната сибирячка Ангела Воробьова, която покорява африканския връх с дъщеря си. Като млада тя често боледувала, затова започнала да прави походи и доста физически упражнения. Здравето й се подобрява, но активният начин на живот се превръща в навик.

“Пътешествията са най-доброто, което може да се случи на един човек”, казва Воробьова, която сега е на 90 г.

И за да си позволи пътешествия спестява от пенсията си. Веднъж на 2 г. е в различни точки на света. Вече е била в ЮАР, Тунис, Република Корея, Ботсвана, Чили, Монголия и Китай. Планира да покори и Андите.

“Всичко е проста аритметика – казва Ангела Воробьова. - Пенсията ми е 20 000 рубли ($320) на месец, която заделям цялата и с дъщеря ми живеем с нейните средства. Направете сметка колко се събира за две години. А пътуването ни до Танзания е колкото някои хора плащат, за да отидат на почивка в Египет или Тайланд. Но ние имаме други приоритети.”

А на Килиманджаро Ангела стъпва на 29 октомври 2015 г. и посвещава успеха на голямата си сестра, родена на същия ден, но починала едва на 12 години.

“Времето беше много тежко, но изобщо не съм мислела да се отказвам – казва пътешественичката. - През деня се катерихме, валяха ни мусони, които мислехме, че никога няма да спрат. А нощем изсушавахме цялото си оборудване. Атакувахме върха 13 часа. Показателите ми бяха страхотни – пулс 70, концентрацията на кислород в кръвта – 89 процента, но се чувствах много уморена. Когато стигнахме 4000 метра с нашия водач дори изтанцувахме танго. На 5000 метра вече посрещнахме изгрева. На самия връх престояхме около час. Толкова беше красиво, че не исках да си тръгвам.”

А Вернер Бергер успя да покори върха за седми път миналото лято. И така отпразнува 80-годишния си юбилей на 16 юли.

Килиманджаро не е първата височина, атакувана от Бергер. Името му стои в книгата Рекордите на Гинес за най-възрастен човек, стъпил на най-високите 7 точки на седемте континента, включително и на Еверест, Елбрус и Аконкагуа.

“С този пример исках да вдъхновя хората от всички възрасти да живеят с цел, но и със страст”, казва канадецът.

Коментари

Задължително поле