Пенсионери крепят щата в общинските поликлиники

Въпреки стабилното финансово състояние

Застаряването на персонала е най-големият проблем на доболничната помощ във Варна. Това стана ясно на заседание на комисията "Собственост и стопанство" към общинския съвет, на което бяха приети отчетите на общинските болници и диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/ за миналата година.

Резултатите сочат, че повечето от тях са в добро финансово състояние и са приключили 2018 г. с печалба.

Рекордьор е Онкоболницата с 209 000 лв. Екипът й получава и най-високата средна заплата в сферата на общинското здравеопазване - 1574 лв.

В шестте ДКЦ средните възнаграждения варират от 920 до 1400 лв., като всички страдат от липса на млади кадри. 60% от персонала е в пенсионна или предпенсионна възраст. На места работят медицински сестри на повече от 70 г., защото няма кой да ги смени, споделиха управители на ДКЦ.

В най-тежко финансово положение сред общинските здравни дружества е Белодробната болница, чийто управител доц. Христо Ганчев единствен не бе освободен от отговорност от членовете на комисията.

Причината за хроничната криза той обясни с факта, че МЗ отпуска по 38 лв. на ден за лечение на всеки болен от туберкулоза, а реално са нужни около 90 лв. Като резултат се трупат около 500 000 лв. загуби годишно и се налага общината периодично да спасява болницата от фалит с финансови инжекции.

Коментари

Задължително поле