Пентагонът: Две трети от военните съоръжения в САЩ са застрашени от климатичните промени

"Наводненията, сушата и горските пожари, причинени от изменението на климата, представляват пряка заплаха за две трети от американските военни съоръжения в САЩ. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на САЩ (Пентагона), изпратен до Конгреса.

Документът разглежда рисковете за най-малко 79 обекта, от които 53 са периодично повреждани от наводнения, 43 са засегнати от суша и 36 са редовно застрашавани от горски пожари, пише Politico. Шест от тях са застрашени от превръщане в пустиня на терена, на който се намират, а два обекта са изправени пред ефекта на топене на вечната замръзналост.

В същото време експертите на Министерството на отбраната прогнозират, че в бъдеще още 60 обекта могат да бъдат наводнени, 48 може да бъдат засегнати от суша и 43 от горски пожари.

Авторите на този документ съобщават, че той не разглежда в пълна степен заплахите, защото ситуацията е анализирана в момента и е направена прогноза само за следващите 20 години. В документа също така се посочва, че изменението на климата е "катализатор на заплаха", който може да повлияе на приоритетите на Пентагона.

В него се казва, че Министерството на отбраната вече е започнало да предприема мерки за укрепване на военните бази, като взема предвид последиците от изменението на климата, включително при проектирането и изграждането на нови съоръжения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка