Песков: Дания и ЕС да спазват международните правила за корабоплаване

Дмитрий Песков

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки възможните планове на Дания да задържи танкери с руски петрол, призова за спазване на правилата за международно търговско корабоплаване, съобщават руски медии.

По-рано вестник Financial Times, цитирайки хора, запознати с нови възможни мерки на ЕС, публикува информация, че Дания възнамерява да проверява и при необходимост да задържа танкери с руски петрол, преминаващи през датските проливи, в съответствие с новите планове на Брюксел за контрол на морския петрол доставки от Руската федерация.

Песков отбеляза, че в момента Кремъл "няма данни за такава информация" и предложи да се свържете с Министерството на транспорта.

„Но, от друга страна, тук, разбира се, всички трябва да бъдат предупредени предварително за необходимостта от спазване на всички правила на международното търговско корабоплаване“, подчерта Песков.

Отговаряйки на въпрос на журналист какви мерки е готова да предприеме Москва, ако подобни ограничения от Копенхаген влязат в сила, Песков отбеляза: „Вие предлагате да обсъждаме толкова сериозни неща въз основа на публикация на вестник, който дори няма препратка към някой конкретен?". Според него е „невъзможно да се направи това“.

„Нека първо изчакаме да се появи някаква осезаема информация и тогава ще обсъждаме какво може да се направи“, добави Песков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия