Песков: Спадът на налягането и разрушаването на линиите на „Северен поток“ може да се дължи на саботаж

Дмитрий Песков

Кремъл е изключително обезпокоен от информацията за спада на налягането и разрушаването на линиите на „Северен поток“, това е много обезпокоителна новина, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти, съобщават руски медии.

„Вчера имаше информация, тя се появи както от „Газпром“, така и от операторската компания. Това е много обезпокоителна новина. Наистина говорим за някакви разрушения в тръбопровода, все още не е ясно какъв вид, в датската икономическа зона налягането спадна значително“, каза още Песков.

"Това е напълно безпрецедентна ситуация, която изисква спешно разследване. Изключително сме обезпокоени от тази новина", добави Песков.

Песков не изключи, че смущенията в работата на газопроводите могат да бъдат резултат от саботаж.

„Сега не можем да изключим нито един вариант“, отговори той на въпрос дали Кремъл допуска варианта, че е можело да има саботаж.

„Очевидно е, че има някакъв вид разрушаване на тръбата и какво го е причинило, преди да се появят резултатите от изследването, не може да се изключи никакъв вариант“, добави Песков.

Песков подчерта, че "разбира се, това е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент". Отговаряйки на въпрос за евентуални контакти между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Олаф Шолц по темата за създалата се ситуация, Песков обясни, че контактите с германската страна се поддържат от компанията-оператор. „Контактите се осъществяват от компанията-оператор. Това сега, разбира се, е основният въпрос за тях“, каза Песков.

Както беше съобщено по-рано от Nord Stream AG, разрушаването, настъпило в един и същи ден едновременно на три низа от морските газопроводи „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, е безпрецедентно и все още не е възможно да се оцени времето за възстановяване.

Ден преди това Nord Stream AG съобщи за спад на налягането на двете нишки на газопровода "Северен поток 1", причините за инцидента се разследват. По-рано подобен проблем с рязък спад на налягането възникна на друг експортен газопровод - "Северен поток 2".

Вестник Der Tagesspiegel, позовавайки се на свои източници, каза, че целенасочен саботаж може да е причината за спада на налягането в газопроводите. На свой ред Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия заяви, че все още не е установило причината, предизвикала спада на налягането в газопровода "Северен поток 2", и не знае къде точно може да е възникнал течът. Федералната мрежова агенция (германският регулатор), според нейния представител, не вижда никакви последствия от падането на налягането в тръбопроводите за сигурността на доставките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа