Песков: Съществуването на Световната търговска организация е под въпрос, ако САЩ решат да я напуснат

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съществуването на Световната търговска организация (СТО) ще бъде "под въпрос", ако САЩ решат да напуснат международната организация.

Той добави, че подобни съмнения съществуват, тъй като Съединените щати са една от най-големите икономики в света, но подчерта, че Русия остава част от СТО. Песков отбеляза, че призивът за напускане на СТО може да се окаже "бизнес за вътрешната консумация" в рамките на САЩ, информира БНР.

Повод за неговите коментари даде изявление на американския президент Доналд Тръмп , че ако трябва, САЩ са готови да напуснат СТО.

По време на посещение в комплеска Shell Petrochemicals в Пенсилвания във вторник, президентът на Съединените щати подчерта, че СТО третира САЩ несправедливо и повтори заплахите от миналата година да напусне организацията, ако това е необходимо.

От няколко години насам Тръмп критикува отношението на СТО към САЩ. Съвсем наскоро той определи организацията като "разбита" и я обвини в предоставяне на преференциално третиране на "най-богатите страни в света“, които "мамят системата за сметка на САЩ".

Коментари

Задължително поле