Петанк – между спорта и забавлението

Лятото наближава, а с него и забавленията на открито. Хората предпочитат да прекарват времето си на пейката в парка под сянката на дърветата, вместо да се крият в залите. Това се отнася и за спортните игри.

Все по-често из софийските паркове могат да се видят хора, хвърлящи внимателно метална топка на някоя поляна. Правят го сякаш е много важно къде ще падне, а успехът или неуспехът будят сериозни емоции.

Става въпрос за петанк – френска национална игра с произход от Прованс. Доста разпространена

в западна и южна Европа, а отскоро набира популярност и у нас.

Спортът е много подобен на кърлинга, който вече е в олимпийското семейство. Целта е позициониране на топки около малко дървено топче, наречено „кошонет“. То е своеобразната мишена и печели този, който пласира своята топка най-близо до него. В преследването на тази цел се впряга цяла палитра от тактически подходи – много сполучливо попадение е да изместиш чуждата топка със своя, която да остане на мястото й. А най-големите майстори могат да извадят и загубена игра като изместят самия кошонет, когато не виждат начин да позиционират хвърлената топка близо до него. Това го няма в кърлинга.

„Играта се развива много добре в България – твърди Боряна Кукушева, президент на федерацията по петанк у нас. - Имаме създадени 21 клуба, които са членове на федерацията, но и такива, които са към асоциацията „Спорт за всички“. Освен от София имаме и от Пловдив, Разград, Полски Тръмбеш, Белене, Козлодуй, Перник, Севлиево. На световното първенство на сингъл през 2015-а в Ница имаме българка – Мария Тепавичарова, която се класира на 8-о

място.“

Игрището е между 4 и 15 метра и може да е практически навсякъде. Това я прави една от най-достъпните изобщо. Не струва много пари, а и за да играеш петанк няма нужда да си силен, висок, бърз или нещо подобно. Няма възрастови ограничения, но тъй като най-леките топки са по 500 грама, децата започват от 5-годишни. Но с по-леките пластмасови топки играта навлиза успешно и в детските градини.

„В Столична община тази година има специална програма за обучение на децата в детските градини – твърди Кукушева. - Направихме много хубави състезания в община „Студенска“, в „Младост“, във „Възраждане“. Сега имахме и празник „Баба и внуче“. Играта е много добра за двигателната култура на децата. Учи ги на концентрация, което е едно от основните предизвикателства в детските градини. Човек трябва да е много съсредоточен, за да играе петанк. Играта не е натоварваща.“

Концентрацията е основното в кръга за хвърляне. А главната база на българския петанк засега е Докторската градина. Там се събират любители, които искат да запишат някоя победа. Основното им предизвикателство е всичко, което се движи пред погледа им – птици, минувачи. Според правилника на петанк никой няма право да влиза в зрителната зона на хвърлящия, а кодексът на поведение е като в тениса – зрителите не трябва да крещят и ръкопляскат.

„Има различни видове хвърляне и избиване – казва Кукушева. - Важна е ротацията на топката, това е истинско изкуство и за да го изпълниш, трябва да си много съсредоточен. На големи състезания има много публика, но тя се държи в съответствие с етикета. Ние тук се опитваме да се съобразяваме с хората, които минават.“

Играта е най-популярна във Франция, но бележи възход и в страни като Испания, Италия, Холандия, Белгия. Вече съществува в различни разновидности – шведите са измислили вариант на сняг, а във всичките големи курорти в южна Европа има игрища за пясъчен петанк.

„Гърците вече ни задминаха, въпреки че ние малко ги подбутнахме да започнат – твърди Кукушева. - Сега правят много големи състезания в летните си курорти. На Маратон има един турнир, който събира хиляда състезатели.“

Тази година България е домакин на две европейски първенства – за тройки мъже и ветерани, както и по прецизна стрелба, която е най-атрактивната дисциплина в петанк. Първенствата са през септември в Албена.

Снимки ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

Коментари

Задължително поле