Петима арестувани за погрома в Мездра (обзор)

След щурма на ромите са изпотрошени всички прозорци на къщата на Димитър, преобърнати са и двата му автомобила.

Проверяват телефонните разговори на задържания за трагедията

По делото са назначени няколко експертизи

Петима души са задържани за погрома в Мездра след протест заради смъртта на 8-годишния Томи, внук на бившия депутат Тома Томов. В сряда над 50 роми атакуваха къщата на 39-годишния Димитър Й., който е задържан за трагедията с детето. Въпреки полицейската охрана пред къщата, ромите изпотрошиха с камъни всички прозорци. Преобърнаха и и двата автомобила на Димитър, който е обвинен за неспазване на правилата и мерките за сигурност при съхранение на огнестрелни оръжия, с които е причинена смърт.

Основната версия е, че миналия петък Томи бил на гости на 8-годишния К. И. Двете деца си играели с ловните пушки и патрони на бащата Димитър Й. Смята се, че К. И. неволно е прострелял Томи, след което е опитал да прикрие следите.

От прокуратурата във Враца съобщиха, че за хулиганството и повреждането на имущество е образувано досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор ще прецени на кои да бъдат повдигнати обвинения. Издирват се и други участници в погрома.

За смъртта на детето вече са разпитани 16 свидетели, част от които пред съдия, съобщиха още от Районна прокуратура във Враца. Претърсени били четири имота. Иззети били мобилни апарати, ползвани от Димитър Й. и неговата съпруга. Изискани са и трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството.

По делото са назначени няколко експертизи - балистична, химична дактилоскопна, съдебномедицинска, съдебна психолого-психиатрична експертиза на сина на Димитър, както и комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София. Преглеждат се и видеозаписи от общинските камери в гр. Мездра, казаха от прокуратурата. Оттам допълниха, че до момента няма доказателства за участие на други лица в престъплението.

Коментари

Задължително поле