Петима души загинаха при нападение с лък в Норвегия (СНИМКИ)

Петима души са убити, а двама ранени при атаката с лък в норвежкия град Конгсберг, който се намира на около 70 км от столицата Осло.

Сигналът за инцидента е получен вчера в полицията малко след шест часа вечерта, местно време. Мъжът е започнал да стреля в супермаркет. След минути районът е отцепен и е започнала евакуация на служители и клиенти на магазина. Според местни медии освен лък и стрели, мъжът е имал и други оръжия.

Нападателят е задържан. Предполага се, че е действал сам. Той е на 37 години и е датски гражданин, но живее в Конгсберг. Разследването на атаката е в ход, мотивът "тероризъм" не се изключва като вариант. След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия - обикновено норвежките служители на реда не са въоръжени.

"От информацията, с която разполагаме, нападателят е действал сам. От поредицата събития може да се направи извод, че е възможно да става дума за тероризъм. Арестуваният мъж не е разпитван, за това все още е много рано да каже нещо за мотивите му", заяви началникът на полицията Ойевинд Аас.

"Искам да подчертая, че ако атаката е свързана с тероризъм - все още не знаем дали има политически мотив, полицията ще проведе разследване", допълни норвежкият премиер Ерна Солберг.

По информация на българското външно министерство няма пострадали български граждани при инцидента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа