Петима души са задържани за тероризъм в Англия

Петима мъже са арестувани от антитерористичната полиция в цяла Англия заради предполагаем заговор, пише британският вестник The Independent.

Заподозрените са задържани при координирани акции в Лондон, Питърбъро и Манчестър в ранните часове на деня. Четирима са арестувани по подозрение, че подготвят терористичен акт, докато петият е обвинен в насърчаване на тероризма.

„Всички петима мъже остават в полицията“, заяви говорител на Скотланд Ярд.

„В момента се проверяват редица адреси в Манчестър, Питърбъро и северен Лондон.“

Разследването се ръководи от антитерористичното звено на Скотланд Ярд с подкрепата на полицията за борба с тероризма на Северозападна Англия и отдела за специални операции в Източния регион.

В изявление на столичната полиция се казва: „Арестите бяха част от предварително планирана операция и не се смята, че има непосредствена заплаха за обществото във връзка с това.

„Арестите не са свързани с нападението в района на Лондонския мост“ на 29 ноември, нито с предстоящите празници около Нова година. Разследванията продължават.“

Заподозрените са двама мъже на възраст 22 и 23 години, които бяха арестувани в Северен Лондон, 21-годишен мъж, задържан в Манчестър, и 19-годишен мъж, арестуван в Питърбъро, като всички те са обвинени в извършването, подготовката или подбуждането на терористичен акт. Друг 19-годишен мъж също беше арестуван в Питърбъро по подозрение за насърчаване на тероризма.

Операцията се провежда месец, след като ислямистки екстремист намушка двама души до смърт при терористичен атентат в залата на Рибарската гилдия близо до Лондонския мост.

Коментари

Задължително поле