Петима пловдивчани с отличия за запазване на етническата толерантност под тепетата

Петима пловдивчани получиха отличие за активна подкрепа на каузата за запазване на етническата толерантност и приобщаване на общностите с най-стара история под тепетата към културния живот на града. Те бяха връчени на д-р Ани Кеворкян, културен съветник на почетния консул на Армения в Пловдив, на Олга Атанасова и Давиде Кристиано, представители на руската и италианската общност в града, на Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство, и на председателя на организацията на евреите „Шалом” Светлозар Калев по време на откриването на тематична фотоизложба на фондация “Заедно” в Световния ден на етническата толерантност.

Петима пловдивчани  с отличия за запазване на етническата толерантност под тепетата

Събитието бе уважено от председателя на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, която поздрави лично отличените представители на петте етноса в града с осемхилядна история. В уютната обстановка на изследователски център-музей “Тракарт” местните етноси подредиха 30 любителски снимки от десетките културни събития, които сътвориха заедно през 2017 година. Те единодушно декларираха отново, че въпреки различията в традициите, обичаите и вярванията си, ще бъдат заедно на Коледа, Ханука, Рамадан, Заговезни и всички традиционни празници, за да продължават да отправят послание за взаимно уважение и толерантност между различните народности и религии.

„Пловдив е пример за мирно съжителство на всички ни от векове и градът съхранява културното наследство на много народи. Наследство, което е част от историческата ни памет и трябва да се пази от поколенията и след нас”, декларира председателят на местния парламент под тепетата Савина Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони