Петима руски щангисти изгоряха с допинг

Петима руски щангисти са с временно спрени права заради допинг нарушения. Санкцията е наложена от Международната федерация (IWF) и е на основание на претестиране на предишни проби.

„Дълго ще се борим с наследството – обяви новият президент на Руската федерация Максим Агапитов. - Всичко е за периода 2012-2014 година. Нашето ръководство не носи отговорност за случилото се преди 2016-а.“

Най-изявеният състезател сред уличените е Руслан Албегов, двукратен №1 в света (2013, 2014) и бронзов медалист от олимпиадата Лондон 2012 в категория до 105 кг. Останалите са Давид Беджанян, Олег Чен, Егор Климонов и Тима Туриева.

Всъщност повторното тестиране е първото на Московската лаборатория след подновяването на лиценза й.

„Не си и помислям, че могат да ни спрат от олимпиадата в Токио, вече пропуснахме една – продължи Агапитов. - Но с оглед на политическата ситуация всичко е възможно. Все пак трябва да се спазва принципът на индивидуалната отговорност.“

След допинг скандала, предизвикан от доклада на Ричард Макларън, IWF спря сборная от олимпиадата през 2016, а за Токио 2020 им даде само 2 квоти -за мъж и жена. Но сега може да преразгледа решението си.

 

На снимката:

Наказанието за Руслан Албегов и съотборниците му влиза влезе в сила от 12 август.

Коментари

Задължително поле