Петима са арестувани за лихварство от ромската махала в Берковица

Кадър от БНТ

Демонстрират висок стандарт на живот с луксозни коли и къщи, обясни Иван Гешев

При мащабна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Берковица е разбита организирана престъпна груп а, която се е занимавала с лихварство. Участниците в нея живеят в ромската махала "Раковица", а част от тях са жители и на видинското село Арчар, предаде БНТ.

При спецакцията са претърсени няколко къщи и са иззети веществени доказателства, сред които и 2 килограма злато.

Арестувани са петима души. Те са членове на местния клан „Дренчовците".

При акцията са иззети и луксозни коли, за които ще се проверява с какви средства са купени. Проверка ще има и за законността на къщите, собственост на клана. Задържаните имат и дълги криминални досиета.

"Демонстрират висок стандарт, живеят по начин, по който много хора могат да им завидят. Луксозни коли, луксозни къщи, които най-вероятно ще се окажат незаконно построени. Давали са пари под лихва основно. Съответно схемата е следната: даваш един лев днес, до края на месеца дължиш няколко хиляди. До края на годината стават десетки или стотици хиляди. Защото процента на лихвата е дневен, не месечен, и е огромен. В резултат на това се оказва, че ти в края на месеца дължиш една сума, която не можеш да платиш и се прави всичко възможно да ти се вземе всичко, с което разполагаш", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Робство е силно казано, но тези хора са поставени под зависимост, за да могат да си покрият дълговете. Ползвали са ги за незаконни действия, принуждавали са ги да вършат престъпления", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право