Петиция срещу кандидатурата на Саня Армутлиева за министър на културата тръгна в интернет

Ден, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви проектокабинета си, в интернет се появи онлайн петиция срещу кандидатурата му за министър на културата Саня Армутлиева.

Тя е адресирана до Трифонов и Тошко Йорданов. С нея се настоява да бъде избран друг човек за министър на културата, защото „Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България“. Засега петицията е подкрепена от над 600 души.

Срещу кандидатурата на Армутлиева имаше вълна от възмущение в социалните мрежи. Инициатори на петицията са Десислава Миланова (актриса), Християн Георгиев (музикант) и Диляна Величкова (общественик).

Ето и пълния текст на петицията:

На 12.07.2021 г. Станислава (Саня) Армутлиева бе предложена за министър на културата. За широката общественост е ясно, че през изминалите години г-жа Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България.

Ние, културните дейци, артисти и общественици сме категорично против тази кандидатура, защото се НУЖДАЕМ от достоен министър, който притежава образованието, опита, професионализма и съвестта да заеме тази отговорна позиция. В сферата на културата има наложителни и ключови въпроси, които трябва да получат навременни и адекватни решения, а това не би могло възможно да се случи, ако постът не е поверен на компетентен и почтен професионалист.

Каква е компетенцията на г-жа Армутлиева извън музикалния шоубизнес и спорадичните роли на голям екран? Какви изобщо са критериите, за да се избере дадена (и конкретната)персона за министър на културата, освен лични връзки и познанства?

България разполага с отлични професионалисти в тази област, с реален принос към културата и ясна визия за специфичните проблеми на сектора. Молим да вземете предвид всичко това при избора на друг кандидат за министър на културата. Искрено се надяваме и вярваме, че следва на позицията да застане личност, която защитава не само собствените си интереси, но и работи добросъвестно и компетентно в името на българската култура.

С уважение,  

Десислава Миланова, актриса

Християн Георгиев, музикант

Диляна Величкова, общественик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика