Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Теменужка Петкова: Намаляването на цената на природния газ е резултат на успешните преговори между ЕК и „Газпром“

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Намаляването на цената на природния газ за България с 40 процента е резултат единствено от успешните преговори между Европейската комисия и „Газпром“. Това заяви пред Канал 3 енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя подчерта че поевтиняването на газа ще доведе и до намаляване на сметките на битовите потребители и фирмите, но не се ангажира с конкретни цифри. Решението трябва да вземе енергийният регулатор след задълбочен анализ.

„Това, което трябва да знаят българските граждани е, че в резултат на тези преговори ние успяхме да предоговорим формулата на базата, на която се определя цената на природния газ за България.“

„Години наред тази формула се базира единствено и само на база цената на петролните деривати. По този начин отсъстваше възможността пазарът да даде отражение върху цената. Сега в рамките на тези преговори, беше постигнато споразумение и формулата за определяне на цената се предоговори, като в рамките на тази формула беше включен и елемента на пазара, който всъщност дава възможност ние да сме сигурни, че плащаме наистина пазарната цена, която плащат всички останали държави и по този начин да бъдем и конкурентоспособни като икономика. „, обясни Петкова.

„В рамките споразумението, което Европейската комисия подписа към „Газпром“ бяха поети правно обвързващи ангажименти от страна на акционерното дружество, като един от тях беше свързан с това, че по отношение на 8 държави членки на ЕС сред, които и България, с които „Газпром“ има договори за доставка на природен газ, да бъдат предприети действия за предоговаряне на цената при определени критерии и условия. Те се базират само на пазарния принцип. Като референти цени по отношение на това какви преговори могат да бъдат водени, какви намаления биха могли да бъдат постигнати, са използвани континенталните хъбове на границите на Германия, Франция и Италия. Ако всяка една от тези държави членки, получава този природен газ от „Газпром“ на цена по-висока от континенталните граници на Германия, Франция и Италия, то тогава съответната компания, която е доставчик на природен газ в дадената държава има право да предяви такова искане по отношение на преговори за намаляване на цената. В тази връзка „Газпром“ подписа допълнителни споразумения с всяка една от тези компании и в рамките на тях ясно е разписан метода, критериите, на база на които ще се водят тези преговори.“, съобщи министърът на енергетиката.

„На 5 август 2019г. „Булгаргаз“, след направени анализи установи, че цените, на които той получава съответно природния газ за България са по-високи от тези референти цени, на които ЕК и „Газпром „са се споразумяли и това даде основание да се стартира процедурата по водене на преговори. По време на тези преговори, които се случиха в рамките на 7 месеца се постигна и намаление на цената.“, допълни Петкова.

„Това са едни чисто търговски преговори, които се водят на базата на реалните пазарни цени и към настоящия момент, като идеята им е да се достигнат едни конкурентни пазарни цени, които предлагат от „Газпром“ на българските граждани.“, поясни Теменужка Петкова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.