Петте най-жестоки метода на изтезания, използвани от Инквизицията

Един от най-мрачните моменти в човешката история е католическата инквизиция. През Средновековието, когато еретиците са били жестоко преследвани от църквата, са били изработени ужасяващи машини, които предизвиквали нечовешки терзания, чиято основа цел била да изтезава жертвите и да сложи край на живота им. Католическата църква била безпощадна към преследваните жертви. Тези, които били заподозрени за вещици, демони, грешници, след оценка от църквата били подложени на изтезания, чиято цел била признание на обвиняемия. В някои случаи, в зависимост от сериозността на престъплението, публичната смърт се прилагала като средство за възпрепятстване на останалите жители на даден регион да не извършват същия грях. Нека видим някой от най-ужасяващите методи на инквизицията.

1. Люлката на Юда

Люлката на Юда e устройство с форма на пирамида, изработено от дърво, върху което жертвата се завързва и се спуска докато тялото влезе в контакт с острия връх на пирамидата. Интензивността на болката, причинена от люлката за изтезания, може да бъде променена по няколко начина. Жертвата може да се люлее върху пирамидата многократно, да се пуска върху нея, може дори да се слагат месингови тежести, прикрепени към краката на жертвата.

2. Испанско магаре

Испанското магаре е един от методите на изтезание, използван в Римската империя и чрез „подобрения“ започва да се използва с по-голяма интензивност през Средновековието. Съоръжението с форма на триъгълник се използвало главно за мъчения на жени. Жертвата е била поставена гола в дървено V-образно седло с тежести, приковани към краката, принуждаващи тялото на жертвата да се разкъсва наполовина.

3. Железния стол

Този метод се използва до средата на 19-ти век за разпит и принуждаване на жертвите да признаят греховете си. Някои столове за изтезания имали остри железни върхове, а някои дори разполагали с нагреваема седалка, използвайки жарава, поставена под седалката, което причинявало жестоки болки на обвиняемия. Конструкцията имала около 2000 остри железни върха, а ръцете и краката се заключвали със закопчалки, чиято цели била не само да държи клетникът да не избяга, но и по-този начин желязото се нагрявало и причинявало нечовешка болка по кожата на тялото.

4. Разцепване на колена

С този механизъм за изтезания коленете на обвиняемия са били поставени в средата на тези устройството с шипове, за да бъдат бавно смачкани. Понякога устройството, което било едно от любимите на испанците - се загрявало, за да увеличи болката на жертвата. Устройството се използвало и за други части на тялото – ръцете, китките, лактите. Този метод не бил смъртоносен, а по-скоро целял да измъчи и даде урок на неверника.  

5. Колело на мъченията

Колелото на мъченията е известно, че винаги убива жертвата много бавно. Жертвата била завързвана за ръцете и краката с корема нагоре и била завъртана няколко пъти докато под нея имало запален огън. Жертвата била „печена“ на бавен огън. Понякога вместо огън били поставяни остри копия, които предизвиквали жестоки наранявания на обвиняемия при всяко завъртане на колелото.

Тези нехуманни начини за наказание от Инквизицията за щастие са останали само в учебниците по история, а днес можем да сме благодарни, че живеем във времена, когато тези методи не биха били толерирани от никоя институция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл