Петък е денят с най-много инциденти на пътя, според КАТ Бургас

Снимка: Архив

Броят на произшествията през зимата намалява

Петък е денят с най-много инциденти на пътя, сочи статистиката на КАТ Бургас.

През зимата най-често инциденти с пешеходци стават в часовете между 17 и 19.00 часа. Причината е намалената видимост и фактът, че възрастни и деца ходят облечени с тъмни дрехи. "Затова призоваваме родителите да вземат на децата си светлоотразителни жилетки или някакви знаци, които да поставят на раниците им", каза комисар Неделчо Рачев - началник отдел "Охранителна полиция и КАТ".

На три етапа ще премине акция "Зима" в Бургас. Тя ще се проведе съвместно с БЧК, "SOS ПТП", Съюзът на българските автомобилисти. Ще се проведат разяснителни кампании сред подрастващите за поведението им на пътя. По време на втората кампания ще бъдат проверявани водачи на автомобили и пешеходци дали са толерантни на пътя. А третата кампания предвижда контрол на безопасното шофиране. В тази връзка от КАТ призоваха шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата, като сменят гумите и минат контролен преглед.

Спад на произшествията през зимните месеци отчетоха от КАТ - Бургас. През изминалия период са станали 580 инницента, от които 450 с материални щети. 132 са тежките катастрофи със 7 загинали и 163 ранени.

Коментари

Задължително поле