Петър Андронов: Никой от нас не знае какво е предложението за Еврозоната

„Никой от нас не знае какво е предложението за Еврозоната”, заяви пред БТВ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

Преди дни стана ясно, че страната ни е в очакване на нов план на ЕК за разширяване на Еврозоната, който щял да бъде „неустоима оферта”.

„Информацията е изненадваща, но обяснението е, че е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, с консолидацията на страните в съюза”, коментира Андронов.

По думите му това не означава, че ЕС ще си затворят очите пред България ако не покриваме критериите за прием на еврото.

„Ако България продължително спазва всички критерии би трябвало да няма никакъв проблем, но решението е политическо”, допълни още Андронов.

Той добави, че не се очаква паричен проблем ако приемем еврото.

На въпрос защо отпада индекса „СОФИБОР”, който определя размера на лихвите по кредитите в страната, Андронов обясни, че това е изискване на Европейския съюз.

„С него се казва, че Европа не иска да се повтори историята от 2012 г. с индекса „ЛИБОР”, поясни Андронов. Той припомни, че тогава стана ясни факти, че има манипулации на индекса, който се смята във Великобритания, които водят до милиарди ощетяване на американската хазна и изкривяване на пазара.

„Затова английската банкова асоциация загуби правото си да смята индекса”, каза Андронов.

По думите му с отпадането на „СОФИБОР” БНБ ще трябва да контролира този, който ще смята индекса след това, като все още се проучват различни възможности за това.

Коментари

Задължително поле