Печатна грешка поевтини ориза с 2 лева за кг на едро

Под прага на бедност у нас живеят над 1,5 милиона българи или всеки пети човек.

Реално цената му расте и вече е 3,36 лв./кг на борсите

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата поправиха неверните данни тихомълком

В магазините се продава два пъти по-скъпо от стойността при внос

Печатна грешка поевтини оризът на едро с 60 на сто или над 2 лева за килограм в началото на март. Оказа се обаче, че добрата новина за продажбата на зърнената култура се дължи на печатна грешка в редовния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). И въпреки че всички медии “гръмнаха” с добрата новина, от комисията не опровергаха информацията си и не си признаха грешката. Това не се случи и във вчерашния ден за прошка.

От бюлетина обаче ясно си личи печатната грешка. В последната седмица на февруари и първата на март според данните на комисията оризът на едро в страната е струвал средно 1,27 лева за килограм при 3,32 лева за килограм седмица по-рано. Чинно в бюлетина е написано, че поевтиняването е с 61,7 на сто или 2,05 лева. Още през следващата седмица обаче грешката е поправена тихомълком. В изнесените от комисията данни за първата седмица на март цената вече е 3,35 лева за килограм, а отчетеното поскъпване е едва със 7 стотинки или 2,1 на сто. Така всъщност от ДКСБТ замитат грешката си, разчитайки никой да не забележи, че реално цената през последната седмица на февруари на килограм ориз на борсите и тържищата в страната е била средно 3,27 лв. за килограм вместо 1,27 лева за килограм, както са написали служителите на комисията. Цената през последната седмица е достигнала 3,36 лева за килограм.

Расте цената на ориза и на дребно, в магазините, показват данните на правителственият сайт, чрез който кабинета събира и публикува информация за движението на цените на основните храни в страната - foodprice.bg. През последните 7 дни средната цена на ориза е достигнала 4,38 лева за килограм в магазините. Поскъпването за последните две седмици е минимално - с 1 стотинка за килограм. Цената, на която купуваме ориза обаче е два пъти по-висока от тази, на която културата се внася у нас от трети страни, показват данните в правителствения сайт. Според тях оризът влиза у нас при цена от 2,22 лева за килограм, като цената е намаляла значително през последните две седмици, тъй като на 6 март средната цена за вносна килограм ориз е била 2,93 лв./кг.

За поредна седмица най-евтино в магазините можете да си купите основни хранителни стоки в област Разград. На какво се дължи драстичната разлика и значително по-изгодните цени, на които продават ориз, мляко, сирене, брашно и кашкавал там, от информацията в правителствения сайт не става ясно. Но например 1 кг ориз там можете да си купите от магазина срещу 2,39 лева за килограм, по-евтино отколкото дори на борсите в страната. Най-скъпо продават ориза в област Пловдив - срещу 4,99 лв./кг.

Брашно, олио, кашкавал и сирене са с по-ниски цени от страната

В област Разград пазаруваме най-изгодно

Едно яйце в страната струва средно 50 ст., докато в област Разград цената му е 40 ст.

Най-изгодно можете да напазарувате от магазините в област Разград, в които цените на основните хранителни стоки са значително по-ниски в сравнение със средните за страната, а някои дори са по-ниски и от тези на едро в останалите региони на България, показват данните на правителствения сайт foodprice.bg. Например килограм краве опаковано сирене в страната се продава средно срещу 22,49 лева за килограм, докато средната му цена в област Разград е 17,13 лв./кг.

Един килограм кашкавал на дребно в страната се продава срещу 27,84 лв./кг, докато в Разград струва 20,38 лв./кг. По-евтини са и цените на брашното, което в страната се търгува срещу 1,65 лв./кг, а в града от Лудогорието срещу 1,39 лв./кг.

Каймата също е по-евтина в магазините на Разград. Там можете да напазарувате килограм срещу средно 9,70 лева, а средната цена в страната е 11,48 лв./кг. Олиото там също е по-евтино, като литърът се предлага срещу 2,49 лева, докато в страната е с почти левче отгоре - 3,48 лв./л.

По-евтини в област Разград са още свинският бут, цяло охладено или замразено пиле, боб, захар, прясно мляко, масло, яйца и зеленчуци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика