Печат от панаира от 1877 г. се върна в Търговище

Печатът, ползван в някогашното панаирно градче в старо Търговище, вече е в музея, след като бизнесменът Илиязов го откупил.

Дариха печата на музея по време на 242 панаир

Печат от панаира в Ески Джумая (Търговище) от 1877 г. получи като дарение регионалният музей в града.

Бронзовият печат е бил обявен на аукцион в Турция и на снимката му попаднал историк от Търговище. Междувременно предметът бил продаден и се наложило издирването му, за да бъде откупен и върнат в града, където е бил ползван в миналото. Средствата за това дал областният шеф на ДПС Хамди Илиязов, който е и почтен гражданин на Търговище. Той не разкрива каква сума е инвестирал във връщането на печата. За самия предмет към момента също има ограничени данни и по-скоро предположения, които ще се проверяват.

„По онова време панаирът в Търговище, някога наричан Ески Джумая (стар пазар), се е провеждал в обособено панаирно градче с постоянни дюкяни и търговци от различни страни и континенти. Възможно е печатът да е слаган на документи при влизане в градчето, като потвърждение за платена такса примерно, или при покупки на едро, когато търговците са напускали пределите му”, коментира директорът на музея Магдалена Жечева. Тя уточнява, че тепърва ще се правят проучвания и припомня, че част от панаирното градче е опожарена през януари 1878 г., точно преди освобождението на града. В този си вид то не е съществувало повече, а традиционното тържище е провеждано на други места и под различна форма до сегашното си 242 издание, което тече тази седмица.

„Имаме снимки на търговци, документи и други, свързани с някогашния панаир, но това е първият предмет, който показва администрирането на дейността и затова ни е много ценен”, каза още Жечева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони