Печени пилета тормозят Навални

Алексей Навални бе арестуван и пратен зад решетките, след като в началото на годината се завърна в Москва от Берлин, където се лекува от предполагаемо отравяне с новичок.

В затвора опитвали да осуетят гладната му стачка

Опозиционерът губел чувствителност в краката и ръцете

Загриженост в САЩ за здравето на критика на Кремъл

Руският опозиционер Алексей Навални (44 г.) отправи ново обвинение в тормоз към затворническите власти. В инстаграм той съобщи, че в опит да осеутят гладната му стачка, служители в затвора често пекат пилета в близост до него и подхвърлят сладкиши в джобовете на дрехите му, предаде Би Би Си.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny)

Това е поредното оплакване на Навални от тормоз в затвора, където излежава присъда за финансови измами. Преди това той обяви, че има здравословни проблеми, но му отказват медицинска помощ, както и че го будят на всеки час през нощта и така го лишават от сън. В знак на протест срещу тези обвинения той обяви гладна стачка, която продължава.

Отделно, преди няколко дни и пак в инстаграм, Навални написа, че има силна кашлица и висока температура, а трима от 15-те души, с които споделя общо помещение, са с туберкулоза (което бе опровергано от управата на затвора). Заради оплакванията си опозиционерът бе преместен в болнично отделение и му бе направен тест за коронавирус, който е отрицателен.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny)

Сега адвокатите му съобщиха, че при прегледа в наказателната колония лекарите установили, че Навални има двойна дискова херния, заради която губи чувствителност в ръцете и краката. Той ходел много трудно и изпитвал постоянни болки. Освен това слабеел с по 1 кг дневно заради гладуването.

В казуса се намесиха САЩ, като говорителката на Белия дом Джен Саки изрази безпокойството от “информациите, според които здравословното състояние на Навални се влошава”.

Същевременно руската Федерална служба за изпълнение на наказанията настоява, че полага адекватни грижи за Навални. А прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Навални е затворник като всички останали и няма основание за специално отношение към него.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия