Пещера "Бисерна" - 800 метра чудеса под земята

Художесвеното осветление на пещерата още повече подчертава красотата й

След 40 г. забрава уникалната пещера е отворена

Една от най-красивите пещери у нас Бисерна" край Шумен отвори за туристи след близо 40 г. забвение. Уникалната забележителност е благоустроена и художествено осветена, и сега е още по-привлекателна. За месец над 550 души са разгледали живописните й галерии, пълни със сталактити, сталгмити, сталактони. Сред гостите са туристи не само от страната, но и от Холандия, Германия, Англия, дори от Аржентина.

Известно е, че красивата пещера се обитава от 4 000 прилепа от 14 вида и посещенията са съобразени с техния начин на живот и размножаване. Затова пещерата ще работи 4 месеца годишно. Първият период стартира на 8 април и посетителите са добре дошли до 20 май. След това разходките в "Бисерна" ще са възможни от средата на август до края на октомври, съобщават от Природен парк "Шуменско плато".

Под защита, освен прилепите, е и уникалният бял карст, по който се процеждат капчици вода. Именно те блестят като бисери и дават името на природния феномен. Красивите образувания в пещерата могат да бъдат увредени от прекомерни посещения, които биха нарушили топлинния баланс. А в "Бисерна" наистина има карстови образувания без аналог у нас. Едни от тях са напречно набраздени сталактити, разказва екскурзоводът Ирина Павлова. Времето е създало феноменални форми, които сега туристи оприличават на цели градове, замъци, тронове, дори на хора. След благоустрояването за 2,7 млн.лв. те се къпят в цветовете на дъгата и са достъпни за разглеждане и фотографиране.

Незабравимата разходка в "Бисерна" е един час през 800 метра чудеса, при 11 градуса и 100% влажност на въздуха. Посещения се правят само след предварително записване на 54/800-765 или на [email protected]. Билетът е 10 лв.

Снимки Богдан Богданов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони