Пирамиди, дюгони, мъжествени фараони

Изумителните чудеса на Египет са само на 3 часа с чартър от София

Качеството на хотела личи по портокаловия сок

Балансирайте между релакс и интересни турове

По съотношение цена и това, което получаваш, Египет е туристическа дестинация номер едно българите през хладните земни и пролетни месеци, когато у дома и при съседите още е рано за море.

За два часа и половина полет с чартър до курорта Хургада (Еmerald Travel, остават 10, 17 и 24 април от 367 евро за всичко) се озоваваш на място, където морската вода е 24 градуса, в нея над пъстри корали плуват чудни риби, а в останалото време можеш да се налюбуваш на куп невероятни гледки, сред които е единственото оцеляло до днес от 7-те чудеса на света - пирамидите в Гиза (можете да ги видите още от самолета, докато прелитате на отиване над Кайро, пилотът ще ви каже кога).

Схемата на едноседмичното приключение е следната: Настаняват ви в хотел в Хургада и оттам или се записвате на различни екскурзии (около около 50 долара на човек, плащането е в долари или евро, в Египет курсът им е почти равен, така че е по-изгодно да си носите US долари и то на дребни банкноти за плащане и задължителните бакшиши). Вторият вариант е да се отдадете на безметежна едноседмично почивка на прекрасно море, без да ходите никъде.

Лека подсказка - ако ще пътувате всеки ден с организирани екскурзии до различни далечни места, ще се връщате вечер, капнали от умора, за да спите - тогава качеството на хотела не е от голямо значение.

[modula id="3588931"]

Ако сте отишли единствено за пълен релакс и гмуркане на коралови рифове, си вземете хубав хотел. В Египет от звездите изваждате една или две, за да приравните качеството на обслужване със Западна Европа. Аз имам много сигурно и изпробвано мерило за нивото на хотела - това е портокаловият сок на закуска. В изискан петзвезден английски хотел Джийвс с папийонка го изцежда пред вас от свежи, току-що измити и избърсани със снежнобяла памучна кърпа плодове. В египетски хотел пет звезди портокаловият сок е хубав, но от кутия и прелят за заблуда в декантер с лед. Ако не държите на тези неща и пакетче степ, разтворено в кана чешмяна вода ви стига - можете да не ходите толкова надалеч, има го и на Слънчака.

Накратко за предлаганите екскурзии, с уговорката - не можете да видите всичко наведнъж и да останете доволни. Не се записвайте на всичко, защото само ще се изнервите от път, бързане и недоспиване:

Кайро и пирамидите

Ако не сте виждали Хеопсовата пирамида, това е нещо, което трябва задължително да направите веднъж в живота. Самото преживяване не е особено вълнуващо с оглед на жегата, тълпите потни туристи, и факта, че внушителните постройки не се намират насред пустинята, както повечето хора си мислят, а в краен квартал на столицата. Влизането в пирамида е на ваш риск - пълзите по тесен, клаустрофобичен тунел, въздухът в него е застоял и кислородът не стига, а когато се доберете до прогребалната камера, ви идва да легнете в каменния саркофаг и да не мръднете повече. Историческият музей на Кайро обаче е нещо друго - всичко в него е изумително, отделете му максимално време за разглеждане. Маската на Тутанкамон е величествена, но моят любим предмет е камата на фараона - инкрустацията на дръжката е изумително филигранна, а острието буквално е извънземно - съвсем наскоро учени установиха, че такава сплав не съществува на Земята и то е изковано от паднал метеорит. Туй-то!

Луксор и Карнак

Абсолютно задължително място - храмът е потресаващо внушителен. Сред величествените колони е сухо, приятно и ухае на вечност. Вдясно от централния вход може леко да ви стресне мъжка фигура с огромна ерекция. Веднага се сещам за вица: Каменоделец украсява вътрешността на пирамида, до него личният жрец на фараона му диктува от дълъг папирус: “Той беше най-храбрият (чук-чук, дяла в стената с длетото калиграфът), най-умният, продължава (чук-чук), най-мъжественият... Тук каменоделецът се почесва по главата и пита: “Как се пишеше “най-мъжествен” - две или три пениса?”

Сцената на стената в Карнак всъщност изобразява среща между Александър Македонски (хм, вляво) и бога на плодородието Амон Мин със съответния стърчащ мъжествен символ.

Сафари до бедуинско село

Интересно, но изморително заради дългия път офроуд в друсащ, претъпкан джип. В селото ще се насладите на бита на бедуините, ще ви повозят на камила, ще ви омесят хляб на плоча, ще ви продадат лечебни билки (повечето церят чрез стомашно разхлабване, разправят патили хора). Много възможности за хубави снимки, особено залезът над планините и пустинята е величествен. Част от приключението е каране на АТВ през пустинята - прашно, горещо и запомнящо се преживяване.

Шнорхелинг на Paradise Island и разходка с прозрачна лодка

Много приятно, релаксиращо и неангажиращо. Фотоапарат за подводни снимки, дори и за еднократна употреба, е огромен плюс, няма да съжалявате. Лодката с прозрачно дъно се препоръчва за семейства с малки деца, които не могат да се гмуркат, за да видят красивите риби и корали. За гнусливите и предпазливите - носете си маска и шнорхел от България, иначе ще ви дадат екипировка от една кофа с вода с натопени десетки използвани многократно от други хора шнорхели, аааааааррррррхххх, ноу, тенк ю!

 

 

Волна програма

Дюгонска поезия

При гмуркане с шнорхел можете да видите морска крава - великолепен, рядък и много добродушен морски гигант

“Вогонът започна да чете един зловонен малък откъс, сътворен от самия него:

- Ооо, фриволна грухталност, твоите миктурации за мен са като плърдлени геблеточици по лъргедна пчела...

“Аааааааррррррхххх!” - се изтръгна от Форд Префект.”

Започвам с този откъс от “Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамас по две причини.

Първо - “Фриволна” програма, извън включените в офертата на туроператора, може да си направи всеки турист в Египет.

Второ - тази идея ми хрумна точно преди полета за Хургада, след като в интернет попаднах на класация на световния пътеводител Lonely Planet на петте най-добри плажа за гмуркане с шнорхел на планетата. Те са:

1. Фернандо де Нороня, Бразилия

2. Остров Лейди Ейлиът, Голям коралов риф, Австралия

3. Ханаума бей, Оаху, Хавай

4. Острови Раджа Ампат, Индонезия

5. Абу Дабаб, Египет

Последното място тутакси ми грабна вниманието и с гугъл установих, че се намира недалеч от Хургада (260 км), а там при гмуркане с шнорхел могат да се видят... дюгони! Приликата с грозните вогони на Дъглас Адамс е чисто фонетична, но срещата с дюгон под водата е истинска поезия.

Дюгонът (Dugong dugon) е едър морски бозайник (3 метра, 500 кг). Той е единственият оцелял представител на разнообразното в миналото семейство Морски крави. Дюгонът е тревопасен бозайник с изумителен външен вид. Вероятно в миналото благодарение на него са възникнали приказки за русалки, но всъщност дюгоните са тясно свързани със... слоновете.

В природата живее около 70 години. Дюгоните могат да издържат до 6 минути, преди да се покажат над водата за въздух. Понякога сядат на опашките си и оставят главата си над водата, за да дишат.

В залива Абу Дабаб живеят 6 дюгона и местните ги знаят по име. Най-дружелюбният от тях е Денис, с когото имахме лично среща.

Турът се организира лично чрез рецепцията на хотела. Струва 80 долара на човек при минимална задължителна група от двама души. Взимат ви сутринта в 6 с лек автомобил, водят ви до прекрасния залив, има включен обяд, връщат ви вечерта в хотела. Шансът самостоятелно да видите дюгон след плуване от брега е 50/50 - или ще срещнете, или не. Затова заложете на сигурно - със скоростна лодка ви закарват до местата, където гигантите пасат водорасли, гмуркате се, снимате, прибират ви. Струва допълнителни 45 долара, но си заслужава всеки цент.

 

За запитвания и още информация: https://emeraldbg.com, 02/951-57-57, 02/953-10-74

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм